Magazin > Lepota & telo
82 ogledov

Sedem največjih fitnes zmot

fitnes Shutterstock
Z osebnim trenerjem Gašperjem Gromom smo se pogovarjali o najpogostejših zmotah, ki so povezane s fitnesom.

1. Zmota : L-karnitin spodbuja kurjenje maščob. L-karnitin je nujno potreben pri transportu maščobe iz krvnega obtoka, vendar pa L-karnitin ne deluje brez pravilne prehrane in aktivnosti.

2. Zmota: Ženske imajo lahko enake mišice kot moški. Ženske ne morejo imeti enako razvitih mišic kot moški,  ker imajo premalo hormona testosterona.

3. Zmota: Za vitek trebuh je treba veliko vaditi. Za vitek trebuh je potrebna predvsem dieta. Sama vadba deloma pripomore k porabi kalorij in tako vpliva na kurjenje dodatne maščobe po telesu ob pravilni dieti. Z vadbo trebušnjakov ne bomo kurili maščobe okoli trebuha, temveč maščobe iz krvnega obtoka.

4. Zmota: Vsakodnevna vadba je dobra za telo. Raziskave kažejo, da je za dolgoročno zdravje najbolje vaditi od tri- do štirikrat na teden. Telesu moramo zagotoviti počitek, zato vsakdanja vadba ni primerna.

5. Zmota: Indeks telesne mase je odlično merilo telesne pripravljenosti. Indeks telesne mase pove le, v katero skupino ljudi spadamo (ali imamo normalno telesno težo, ali smo predebeli ali ekstremno debeli). 

6. Zmota: Boleče mišice so pokazatelj, da je bila vadba dobra. Bolečine v mišicah po vadbi ponavadi pomenijo pretiravanje. Lahko pa so tudi posledica novega načina vadbe, izbora novih vaj ali predvsem prehitrega povečanja intenzivnosti ali dolžine vadbe.

7. Zmota: Športna prehrana je doping. Športna prehrana nikakor ni doping, saj športna prehrana in prehranska dopolnila pomagajo zadovoljiti povečane potrebe aktivnih oseb po koristnih snoveh iz hrane. Nekatere naravne snovi, ki jih drugače najdemo tudi v hrani, vendar ne v dovolj velikih količinah, pa pomagajo tudi pri regeneraciji mišičnega tkiva, omogočajo boljši trening in varujejo telo pred izčrpanostjo zaradi naporne dejavnosti.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.