Ambient
10 ogledov

Sedem stvari, ki jih imajo srečni ljudje v svojih domovih

nered D Sharon Pruitt
Katere stvari lahko blagodejno vplivajo na vaš domači vsakdanjik?

Čeprav je verjetnost, da imate vsaj eno (če ne kar vse) od teh sedmih stvari že doma, pa je verjetnost še večja, da jih jemljete kot samoumevne. Srečni ljudje pa znajo malenkosti, ki ustvarjajo dom, ceniti.

 

Zmešnjava

Srečni ljudje vedno, kako živeti v trenutku in vedo tudi, da je obsesivno pospravljanje dolgočasno. Seveda, včasih je potrebno počistiti vsak vogal stanovanja, ampak to lahko počaka na kakšen dan, ko nimamo boljših načrtov. Če zmešnjava nastane, ko se zabavamo, ustvarjamo ali pa kuhamo ogromno kosilo, je skrb odveč. Pospravili bomo že in to sproti – ne da bi temu posvečali posebno pozornost.

 

 

Knjige

Četudi se vam knjige zdijo odveč v dobi tabličnih računalnikov, je zgolj možnost prijetnega večera v naslanjaču, brez ene same skrbi, s kozarcem vina in dobro knjigo v roki pomirjujoča in vznemerljiva hkrati. Nikoli ne veste, morda pa si ta luksuz privoščite že jutri.

 

 

Hobi

Ljudje s hobiji so v življenju bolj zadovoljni in srečnejši, saj svoj čas posvečajo aktivnosti, ki jih sprošča in zadovoljuje. Lepo je priti domov iz službe in nekaj ur posvetiti nečemu, kar je povsem vaše in za vašo zabavo. Ne gre toliko za sam hobi, kot za to, da na prvo mesto postavimo sebe in svojo srečo.

 

 

Fotografije

Na stenah ne smejo manjkati fotografije – ljubljenih ljudi, objektov in trenutkov. Nikar jih ne skrivajte na računalniku, ampak še danes izberite deset fotografij, jih natisnite in obesite na hladilnik. Ali na steno nasproti stranišča. Nekam, kamor vsakodnevno strmite več kot deset minut.

 

 

Podarjeno pohištvo

Čeprav na prvi pogled lahko podarjeni kos pohištva izgleda zgolj kot začasen objekt, stvar, ki jo boste nekoč (ko si boste to lahko privoščili) že zamenjali, pa temu ni tako. Podarjeno pohištvo nosi s seboj nekaj, česar vam ne more dati noben nov kos: zgodovino. Kaj vidim, ko pogledam babičine krožnike? Okruške in staromoden vzorec, pa tudi vse zadovoljne obroke, s katerimi mi je postregla babica. To me osrečuje bolj kot karkoli drugega.

 

 

Rastlina ali domača žival

Znanstvena razlaga, zakaj vas zelenje v vašem domu sprošča in osrečuje, ni potrebna. Morda je to ves CO2, ki se spreminja v kisik ali pa zgolj skrb za živo bitje – vemo samo, da je rastlina vedno poskrbi za miren in vesel dom. Prav tako živali, ki vaš dom napolnijo z življenjem in vsakodnevno posrbijo za kakšno presenečenje ali vesel trenutek. Dokazano je, da imajo živali na človeka terapevtski učinek.

 

 

Že skoraj porabljen luksuz

Zakaj že skoraj porabljen? Ker je to dokaz, da v luksuzu uživate! Kaj nam bo lepa sveča ali pa odeja iz kašmirja, če ju bomo skrivali v omari? Srečni ljudje vedo, da je skrb zase z majhnimi vsakodnevnimi užitki velik korak k vseživljenjskemu zadovoljstvu. Še danes si privoščite majhen užitek, ki ste ga hranili za 'posebno priložnost'.

No, kaj pa vas najbolj osrečuje doma?

Foto: Flickr

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.