Svet
11 ogledov

Sedemletnica se je spet oglasila

Bana, sedemletnica iz Alepa tw
Sedemletnica, ki jo svet pozna po tvitih iz pekla Alepa, je preživela zadnje bombandiranje.

"Imamo nov dom. Utrpela sem manjše poškodbe. Nisem spala od včeraj, lačna sem. Želim živeti, ne želim umreti," je Bana Alabed zapisala na Twitterju, potem ko so se mnogi spraševali, ali je preživela zadnje bombandiranje Alepa."

Objavila je fotografijo hiše. "To je naša hiša," je zapisala. "Žalostna sem, a srečna, da sem živa."

V sporočilu pred tem je namreč zapisala: "To je moje zadnje sporočilo - bombardiranje je tako močno, da ne moremo preživeti. Ko umremo, ne pozabite na ostalih 200 tisoč, ki so še tukaj.

Bana ima na tviterju 133 tisoč sledilcev in je postala glas in obraz sto tisočih lačnih, bolnih, ranjenih in umirajočih v sirskem Alepu, kjer  pred prihajajočo zimo spopadi med vladnimi silami in uporniki še krepijo. 

Vladna ofenziva na vzhod mesta

Sirska vojska je novo ofenzivo na vzhodni del mesta sprožila pred dvema tednoma, v upanju, da bo upornikom zadala usodni udarec. Od sobote so izgubili tretjino območja, ki je bilo pod njihovim nadzorom. 

Ob napredovanju režimskih sil je po podatkih Združenih narodov iz Alepa v zadnjih dneh zbežalo 16 tisoč civilistov. Skoraj deset tisoč civilistov je zapustilo vzhodni del Alepa, ki je pod nadzorom vladnih sil, še več pa bi jih lahko v prihodnjih dneh, če se bo konflikt zaostroval.

Že več kot 300 tisoč žrtev

"Situacija v vzhodnem Alepu je spremenljiva in stvari se odvijajo zelo hitro," je povedal tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce Scott Craig. "Globoko smo zaskrbljeni zaradi učinka spopadov na civilno prebivalstvo v Alepu".

Od začetka konflikta v letu 2011 je bilo doslej ubitih več kot 300.000 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • glicinija 15:54 29.november 2016.

    jaz ne verjamem da je stara samo 7 let