Svet
50 ogledov

Šef policije pozval k ubijanju

Filipini Ronald dela Rosa EPA
"Bi jih radi ubili? Kar dajte." S temi besedami je filipinski šef policije nagovoril uživalce drog, ki so se predali oblastem.

Šef filipinske policije Ronald dela Rosa je nagovoril uživalce drog, ki so se predali oblastem, potem ko jih je predsednik pozval k temu, če se hočejo izogniti smrti. Spregovoril je o preprodajalcih mamil. "Zakaj jih ne obiščete, polijete njihove hiše z bencinom in jih zažgete, da pokažete svojo jezo," je dela Rosa dejal v nagovoru, ki so ga prenašali na televiziji. "Oni uživajo v vašem denarju, ki je uničil vaše možgane. Veste, kdo so preprodajalci. Bi jih radi ubili? Kar dajte. Dovoljeno vam jih je ubiti, saj ste vi žrtve." 

Dela Rosa se je kasneje sicer opravičil za svoje besede in jih pripisal čustvom, ki so ga preplavila, ko je videl ljudi, ki so videti kot zombiji. 

Na Filipinih so vse od zmage Rodriga Duterta na predsedniških volitvah priče umorom preprodajalcev mamil in uživalcev prepovedanih substanc. Duterte je med kampanjo napovedal, da bodo ubili 100.000 ljudi in njihova trupla odvrgli v zaliv Manila, da se bodo lahko ribe najedle. 

V vojni, ki jo proti preprodajalcem vodi filipinski predsednik, je bilo ubitih že skoraj 2000 ljudi. Približno 1200 drugih primerov smrti naj bi bilo povezanih s spopadi med tolpami preprodajalcev. Dela Rosa je senatu v poročilu dejal, da je bila vojna proti kriminalu do tega trenutka uspešna. 

Duterte ima še vedno podporo ljudstva, vendar se krepijo kritike na njegov račun. Mnogi se bojijo, da varnostne sile in najeti morilci ubijajo vsepovprek. Zaskrbljenost zaradi dogajanja na Filipinih so izrazile tudi številne človekoljubne organizacije. Organizacija Humans Right Watch je ostro obsodila smrt petletne deklice, ki so jo umorili neznani napadalci, ki so vdrli v njen dom, da bi ubili njenega dedka, domnevnega uživalca drog. 

 dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 2
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 22:42 28.avgust 2016.

    Tega tipa na sliki sem pa že nekje videl. Mislim, da je igral pri skupini Double Trouble.

  • matermila 10:25 27.avgust 2016.

    Taki policaji bi tudi pri nas prav prišli,saj sodniki vse mafijce spustijo.Postreliti to gamad,pa bi jih hitro pamet srečala.