Slovenija
31 ogledov

Po sedmih urah prepiranja rekli ne

parlament Državni zbor
Državni zbor je s 53 glasovi za in 21 proti zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter zaustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. Kot meni večina poslancev, se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten.

Na kjer bi morali odločati glede dopustnosti oziroma nedopustnosti referenduma, so se sicer večino časa ukvarjali s postopkovnimi zapleti, nekaj pred 12. uro pa so vendarle začeli vsebinsko obravnavo predloga, za katero je predvidenih okoli šest ur in pol razprave.

Poslancu je zavrela kri

Poslancu SD Matjažu Hanu je na seji državnega zbora, kjer naj bi odločali o dopustnosti oziroma nedopustnosti referenduma o izenačitvi pravic istospolnih parov z raznospolnimi, zavrela kri. SDS namreč že nekaj ur zahteva 24 urno prekinitev seje. "Zjutraj so imeli zbranih 35 tisoč podpisov, odlog seje hočejo zato, da bi zbrali še pet tisoč podpisov, kolikor jim manjka do 40 tisoč," je povedal Han, poslancu SDS Anžetu Logarju, ki ga je skušal prekiniti, pa zabrusil: "Logar, daj utihni!!!!"

SDS: Sredi noči nismo mogli sklicati ekipe

"Sredi noči ekipe, ki bi pripravila amandmaje, nismo mogli sklicati," vztraja Jože Tanko iz SDS. 14 strani dopolnilnih sklepov za današnjo sejo na kateri odločajo o prepovedi referenduma glede izenačitve pravic istospolnih parov za raznospolnimi, je bilo sprejetih na seji matičnega odbora, ki se je končala pozno ponoči. V SDS zato zahtevajo 24 urno prekinitev seje in čas za pripravo amandmajev, česar predsednik in podpredsenica DZ pa glede na poslovnik DZ tega ne dopustita. SDS in NSi lahko amandmaje vložita do konca seje. "Nad nami izvajate nasilje, to ni primerno" pravi Tanko, zahtevi pa se pridružuje tudi NSi.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je sejo že prekinil in tako poslancem omogočil, da se seznanijo s sklepi vlade, ki jih je ta sprejela na današnji dopoldanski dopisni seji. V SDS namreč vztrajajo pri tem, da zaradi pozno prispelega mnenja vlade niso uspeli pripraviti amandajev k sklepu o katerem danes glasujejo.

državni zbor | Avtor: Državni zbor Državni zbor
Predlog o prepovedi referenduma je v postopek v DZ vložila skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB, po uskladitvi besedila pa so ga na obravnavi na matičnem delovnem telesu podprli tudi v SMC.

Vlada: referendum ni dopusten

Vlada je sicer na današnji dopisni seji sprejela mnenje, da se pobuda za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi nanaša na zakon, glede katerega razpis referenduma ni dopusten, ter da spodbuja k neenakopravnosti na podlagi spolne usmerjenosti. O tem, ali je razpisa referenduma dopusten ali ne, sicer danes odloča DZ.

Kot v mnenju ugotavlja vlada, ustavnosodna presoja ustavnega sodišča vse bolj usmerja pravno ureditev Slovenije v smer popolne izenačitve istospolnih partnerskih skupnosti z zakonsko zvezo in zunajzakonsko skupnostjo. Nazadnje je v dveh odločbah ugotovilo, da razlikovanje v ureditvi dedovanja ne temelji na neki stvarni, neosebni razlikovalni okoliščini, temveč na spolni usmerjenosti. Oba roka za odpravo ugotovljenega neskladja sta sicer že potekla, ugotavlja vlada.

Izenačitev zahteva tudi Evropska konvencija

Potreba po zagotavljanju enakega obravnavanja na vseh področjih izhaja tudi iz obveznosti, določene v ustavi ter Evropski konvenciji o človekovih pravicah, še opozarja vlada. V mnenju tudi ugotavlja, da je registrirana istospolna skupnost na nekaterih področjih pravnega urejanja obravnavana drugače kot heteroseksualna skupnost zakonca ali zunajzakonska partnerja. Predvsem pa niso predvidene pravne posledice neregistrirane istospolne skupnosti, za katere je ustavno sodišče tudi ugotovilo, da gre po vsebini za enak dejanski položaj.

Referendumska kampanja bi spodbudila nestrpnost

Vlada še poudarja, da zahteva za razpis referenduma spodbuja k neenakopravnosti na podlagi spolne usmerjenosti, referendumska kampanja pa bi spodbudila razpihovanje nestrpnosti na podlagi spolne usmerjenosti.

Če bo DZ razpis referenduma danes zavrnil, bo zbiranje podpisov prekinjeno. "Spremljamo dogajanje v državnem zboru in upamo, da se bodo nekatere zadeve razjasnile že na seji. Pravniška ekipa prav tako že proučuje vse potrebno za vložitev ustavne presoje, če bo državni zbor zbiranje podpisov prekinil," je povedal Aleš Primc, vodja koalicije "Za otroke gre!"

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 67
  • Johan Spohan 09:46 27.marec 2015.

    Lahko če ga boš ti ali pa predlagatelji plačali če se ga ne bo udeležilo dovolj ljubiteljev referendumov da bi uspel. So isti predlagatelji pognali že nekaj milijonov davkoplačevalskega denarja za svoje referendumske blodnje.

  • encijan 08:44 27.marec 2015.

    Pa še povej recept, kako ga bosta "naredila"?!?

  • dragec 08:08 27.marec 2015.

    Vladek, idemo po otroka