Šport > Nogomet
34 ogledov

"Šele na tekmi spoznajo mednarodni nogomet"

Rudar Velenje Bojan Prašnikar Saša Despot
Nekdanji trener največjih slovenskih klubov meni, da je preskok iz slovenske lige do evropskih tekmovanj, vsaj trenutno prevelik za naše ekipe. Pred prvenstvom, ki se začenja jutri, sta favorita znova Olimpija in Maribor.

"Na včerajšnji in predvčerajšnji tekmi se je videlo, da naše ekipe in ljudje, ki so tam, šele spoznavajo, kakšen je mednarodni nogomet. Šele na tekmi se pride do spoznanj, ko pa je že prepozno. Preskok iz slovenske lige v Evropo je zelo velik. V predkolih za Evropsko ligo so še tekmeci, ki so na podobnem nivoju, tu še nekako parariramo, ko pa pridemo do nekoliko višje stopnice, pa imamo velike težave," je po nastopih Olimpije v kvalifikacijah za ligo prvakov in Maribora ter Domžal v 2. predkolu Evropske lige dejal Bojan Prašnikar.

Kaj to pove o moči slovenske lige? "Res se ne smemo slepiti in sami sebe prepričevati, da imamo dobro ligo. Na koncu vse pokažejo evropske tekme. Tako je bilo že v minuli sezoni, v tej pa upam, da še ni vse izgubljeno. Predkola našim klubom prinašajo precejšnje težave, naše ambicije morajo biti temu primerne. Težko je preskakovati stopnice," pravi med drugim tudi nekdanji trener Olimpije in Maribora. S slednjim je nastopal tudi v ligi prvakov.

"Ko vse skupaj pogledamo, smo imeli v tem tednu v Evropi tri ekipe, ki so, če poenostavimo, od devetih možnih točk dobile le dve. Še obstajajo možnosti za napredovanje, a Olimpija je na primer v kar velikem zaostanku. Slovaki so v drugem polčasu v Ljubljani precej popustili, Olimpija je odigrala boljše, a podoben alarmanten začetek na povratni tekmi. kot je bil zdaj, se ne sme zgoditi. Ljubljančani imajo za napredovanje sicer veliko manj možnosti kot Maribor, ki doma ni prejel zadetka in je še v igri. Domžale so v neki minimalni prednosti, vendar je vprašanje, če domači teren za njih predstavlja kakšno prednost," je o morebitnem nastopu slovenskih klubov v 3. predkolu menil nekdanji selektor.

"Maribor je v nekem obdobju prihajal do udeležb v evropskih pokalih, to ni enostavno. Mislim, da je bil to žal maksimum in da je danes situacija veliko, veliko težja, Maribor ni več na enaki ravni. Zelo težko bi napovedal, da bo prišlo do kakšnega uspeha," je še dodal.

Olimpija izkoristila slabši Maribor

Prašnikar je prepričan, da je v zaključku minulega domačega prvenstva bolj prišla do izraza slabša raven igre pri Mariborčanih glede na prejšnje sezone, kot pa napredek pri Olimpiji: "Kljub vsem slabostim, ki jih je ob koncu pokazaa Olimpija, je bila na koncu prva. Treba se je potem vprašati, v kakšnem stanju je bil šele Maribor."

Vseeno se bosta tudi v tej sezoni za vrh lestvice potegovala največja rivala slovenskega nogometa."Realno je za pričakovati, da bosta oba na vrhu, čeprav sta doživela kar nekaj sprememb. Olimpija je drugačna kot lani, tudi Maribor se je spremenil, v nogometu pa nič ne gre kar čez noč. V slovenskem prostoru vseeno ne bi smela imeti večjih težav s tekmeci. Večina ostalih klubov se namreč bori z velikimi težavami, predvsem finančnimi. Težko bi dejal, da je komu uspel korak naprej."

Redko pozitivno stran Prašnikar vidi v vse večji gledanosti slovenske lige in njene prisotnosti v medijih. "Hiter izpad iz Evrope v minuli sezoni je prinesel, da nam je ostala le domača liga. Preko televizije, ki je prinesla neko mero popularnosti, je narastel tudi obisk na tekmah. Na tem področju je sicer še veliko reči, ki bi se dale izboljšati."

Vrnitev za 12 let

Za konec smo sogovornika povprašali še za mnenje o pravkar končanem evropskem prvenstvu. "Bilo je drugačno kot doslej, večje število reprezentanc, bolj razpršena kakovost. Bilo je kar zanimivo, saj je prišlo do večjega števila presenečenj - Wales, Islandija ... Slednja pravzaprav ni presenetila. Bila je na svojem maksimumu, to pa je bilo dovolj za povprečne igre, ki so jih pokazale na papirju boljše reprezentance. Prvenstvo ni ponudilo nekaj več, vse je bilo podrejeno igri na rezultat. Vse manj ti prinaša tudi domača publika, domač teren ... Vsepovsod so razmere enake, vse se dogaja na igrišču," meni Prašnikar.

Portugalska je pred 12 leti doživela poraz v finalu domačega prvenstva, tokrat so enako boleč udarec doživeli Francozi. Podobnost je tudi v tem, da so Portugalci do uspeha, enako kot Grki leta 2004, prišli z zelo pragmatično igro in predvsem dobro obrambno igro. "Bil sem na tisti tekmi pred 12 leti. Takrat je bila Portugalska favorit, tokrat Francija, a v nogometu se lahko zgodi marsikaj nepredvidljivega. Vse skupaj ima svoj normalni ritem."

In kam sodi Slovenija na trenutnem reprezentančnem zemljevidu? "Kvalifikacije za SP so že tu. V skupini imamo dve reprezentanci z Eura, ki sta bila v prejšnjih kvalifikacijah odlični, na glavnem tekmovanju pa se nista izkazali. Razmerje proti Angliji je verjetno podobno kot prej, ko nismo imeli pravih možnosti. Čaka nas huda konkurenca, na to se moramo dobro pripraviti, ne smemo razmišljati, da se bo kar nekaj zgodilo."

Ključen bo že začetek. "Vsaka tekma bo za nas res prava kvalifikacijska. V nobeno tekmo ne bomo šli kot favoriti, tudi na primer proti Malti, zato se bo verjetno naredil nek krog reprezentanc, kjer pa je vse zelo nepredvidljivo. Če že na prvi tekmi z  Litvo v gosteh ne zmagamo, se nam ne obeta nič dobrega. Napredovali bosta le dve reprezentanci in v skupini imamo kar nekaj velikih tekmecev za to mesto."

Slovenija bo v skupini F sicer igrala z Anglijo, Slovaško, obe sta nastopili na Euru 2016, Škotsko, Litvo in Malto. Na zadnjih tekmah pred Eurom je selektor Srečko Katanec ponudil nekaj priložnosti za dokazovanje tudi mlajšim nogometašem. "Preizkušenih je bilo kar nekaj nogometašev, a na prijateljskih tekmah se težko razmišlja o igri na rezultat. Nekaj igralcev je dobilo priložnost, v kvalifikacijah pa je verjetno ne bodo. Igrali bomo v precej drugačni postavi kot na zadnjih prijateljskih dvobojih."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.