Šport
59 ogledov

Selektor Gianni računa na 23 imen

(Slovenija:Italija), ep v odbojki 2015, polfinale, Andrea Giani EPA
Selektor Andrea Giani je objavil seznam igralcev, na katere računa v tej reprezentančni sezoni. Italijan, ki je lani na EP Slovenijo popeljal do srebra, pred tem pa so si Slovenci z zmago v evropski ligi priigrali tudi nastop v svetovni ligi, je na seznam uvrstil 23 imen.

Na seznamu so ob že preverjenih imenih tudi novinci. "V ekipo moramo vključiti igralce, ki bodo v prihodnjih letih nosilci igre te reprezentance. Želim, da že zdaj spoznajo moj način dela in se nanj privadijo, sploh ker govorimo o dolgoročnem projektu. Zelo pomembno je, da ti mladi igralci razumejo sistem dela, ki nas pripelje do zastavljenih ciljev ter da sodelujejo s člani strokovnega štaba in izkušenimi igralci, ki zdaj sestavljajo jedro reprezentance in ki so lani dosegli izjemne rezultate. Tako bodo priča predanosti, delu in komunikaciji znotraj naše ekipe. Prav tako se morajo naučiti stvari delati na način, na kakršnega jih zdaj delajo zdajšnji reprezentanti," je pojasnil Andrea Giani.

Kot so sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije, od igralcev, ki so Sloveniji priigrali prvo odbojkarsko kolajno na največjih tekmovanjih, na spisku ni le Jana Kozamernika. Ta je udeležbo na reprezentančni akciji odpovedal zaradi študijskih obveznosti, a bo selektorju, tako kot tudi že lani, po potrebi vseeno na voljo.

Igralci se bodo pod Gianijevim vodstvom prvič letos zbrali v začetku maja v Kranjski Gori, kjer bodo opravili prvi del priprav, vmes pa jih čakajo tudi testiranja v Ljubljani. Reprezentanca bo 18. maja odpotovala na desetdnevne priprave v Brazilijo. Na prvi turnir svetovne lige, ki ga bo od 17. do 19. junija gostila Ljubljana, se bodo Slovenci tako pripravljali skupaj z brazilsko izbrano vrsto.

Brazilski strateg Bernardo Rezende si je namreč Slovenijo zaželel za partnerico v pripravah na domače olimpijske igre, v slovenskem taboru pa se veselijo priložnosti, da se bodo od ene najboljših reprezentanc sveta lahko učili, kako še napredovati.

Giani, ki je ob prevzemu slovenske izbrane vrste napovedal, da jo bo popeljal v družbo najboljših reprezentanc, je tako izpolnil še enega od zadanih ciljev. Italijanski strateg se sicer še vedno rad ozre v lansko sezono, a se hkrati že zelo veseli nastopov v svetovni ligi, v kateri bo Slovenija zaigrala prvič doslej.

"Še vedno se razveselimo, ko pomislimo na lanski uspeh. Prevevajo nas močna čustva. Za to, da nam je uspelo doseči ta mejnik, smo morali res veliko in trdo delati. Številni igralci so bili vrsto let člani reprezentance, a jim kljub večkratnim poizkusom ni uspelo izpolniti zastavljenega cilja, da bi zmagali v evropski ligi in si zagotovili nastope v svetovni ligi. Zdaj bodo po dolgoletnem trudu končno lahko zaigrali v tem pomembnem tekmovanju. Da bomo ob premiernem nastopu v svetovni ligi najprej igrali doma, je prav tako zelo lepo, kajti nastopili bomo pred našimi navijači. Obenem bo to dobra priložnost za promocijo naše ekipe, našega športa in slovenske države. To je zelo pomembno, to moramo izkoristiti, stvari narediti na najboljši možen način in na čim več tekmah zmagati," meni Giani.

Slovenski selektor je spregovoril tudi o tekmovalnih ciljih, ki so tudi tokrat visoki: "Letos imamo pravzaprav le en cilj, zmagati v naši skupini svetovne lige, tako da bi lahko prihodnje leto nastopili v drugem kakovostnem razredu. Drugih možnosti ni. Morali bomo igrati na visoki ravni, hkrati pa za nas to pomeni tudi začetek obdobja, v katerem se bomo merili z ekipami, proti katerim še nikoli nismo igrali."

Za slovenske odbojkarje bo nastop v svetovni ligi sicer edino letošnje tekmovanje, saj na jesenskih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ne bodo sodelovali. Z osvojitvijo drugega mesta na lanskem prvenstvu stare celine v Bolgariji in Italiji so si namreč nastop med evropsko elito, leta 2017, že zagotovili.

Seznam:

  • Podajalci: Dejan Vinčić, Gregor Ropret, Matija Jere in Jan Brulec
  • Korektorja: Mitja Gasparini in Tonček Štern
  • Blokerji: Alen Pajenk, Danijel Koncilja, Sašo Štalekar, Mario Koncilja, Miha Bregar in Uroš Pavlović
  • Sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Alen Šket, Jan Klobučar, Jan Pokeršnik, Matej Kök, Žiga Donik in Žiga Štern
  • Prosti igralci: Jani Kovačič, Klemen Hribar in Miha Plot
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.