Avto
7903 ogledov

"Sem 2. lastnik." To trditev lahko preverite.

kupec Anže Petkovšek
Če preletite oglase rabljenih avtomobilov, hitro ugotovite, da jih večinoma prodajajo drugi lastniki. Ali je to res, lahko preverite zelo enostavno.

Bralec, ki išče rabljen avtomobil, je ob brskanju po spletnih oglasih naletel na veliko število rabljenih avtomobilov, ki jih prodajajo drugi lastniki. Ob tem se mu je seveda zastavilo vprašanje, ali je možno, da se prodaja tako malo avtomobilov, ki bi imeli že tretjega ali četrtega lastnika. 

Že vrabci na veji čivkajo, da je treba biti pri nakupu rabljenega avtomobila še dodatno previden. V nakup se ni pametno zaleteti, ampak si vzeti čas in preveriti navedbe prodajalcev. Ena od stvari, ki jih lahko preverite sami, je tudi podatek o tem, čez koliko rok je vaš avtomobil že šel. Da bi to lahko storili, rabite dva podatka, ki naj vam jih posreduje prodajalec, in sicer registrsko označbo avtomobila in številko prometnega dovoljenja. Če prodajalec omenjenih podatkov ne želi deliti z vami, je to že lahko znak, da je v tej zgodbi nekaj sumljivega. 

Prej omenjena podatka preprosto vnesete v iskalnik motornih vozil na spletni strani e-uprave. Bodite pozorni, da pri številki prometnega dovoljenja vnesete zgolj številke in ne tudi črke, ki nakazuje tip prometnega dovoljenja (ta je za osebne avtomobile B). 

Dostop do množice podatkov

Izpisali se vam bodo vsi podatki o avtomobilu, med drugim podatki o registraciji, prometnem dovoljenju, registrskih tablicah, zavarovanju in tudi število prevoženih kilometrov na zadnjem tehničnem pregledu. 

Dva lastnika, a en uporabnik

Pri podatkih o registraciji je navedeno tudi število različnih lastnikov in število različnih uporabnikov avtomobila. Številki se lahko razlikujeta. Avtomobili, ki so kupljeni na lizing imajo tako lahko 2 lastnika, a enega uporabnika. Najprej je bila lastnica avtomobila lizing hiša, nato pa je kupec avtomobil odkupil in postal njegov lastnik, zato je tam pod številom lastnikov navedeno 2, medtem ko je uporabnik ostal isti. 

Število uporabnikov in lastnikov se lahko razlikuje tudi, kadar je avtomobil kupljen prek prodajalca rabljenih vozil. Upoštevati morate tudi dejstvo, da se v primeru, ko avto kupite z enimi registrskimi tablicami, ki jih nato zamenjate za druge, to šteje, kot da bi avtomobil zamenjal lastnika. Podatki o številu lastnikov so na voljo tudi za avtomobile, ki so odjavljeni iz prometa, potrebujete le kopijo odjavljenega prometnega dovoljenja. 

Kaj, če je pripeljan iz tujine?

Iz podatkov je razvidno tudi, ali je vozilo pripeljano iz tujine. Navedena je država, v kateri je bilo vozilo pred tem registrirano in datum prve registracije v Sloveniji. V kolikor kupujete avtomobil, uvožen iz tujine, prek podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo vozil, pri njih preverite, ali imajo podatke o zgodovini avtomobila. Poklicali smo nekaj prodajalcev avtomobilov, ki so nam dejali, da s podatki razpolagajo.  

Če avtomobil iz tujine kupujete od fizične osebe, je težko napovedati, koliko podatkov o zgodovini avtomobila preden je zapeljal na slovenske ceste boste dobili. 

 

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 8
  • Snežinko 07:42 16.junij 2016.

    Se natanko vidi, da tole berejo tudi goljufi: trenutno sta prebrala dva (ta dva, ki sta nama dala minus).Ja, če mačku stopiš na rep, zacvili...

  • McClain 21:37 15.junij 2016.

    men tud ni. Kdor natanko ve kako in kaj naj v enem stavku objasni kar lahko pride bodocim nategnjencem prav in bo najvecji prpfit naredil.

  • blueone 20:07 15.junij 2016.

    Ful smešno ja