Avto
15 ogledov

Na semaforjih želijo polovico žensk

Semafor EPA
V Nemčiji se je razvila zanimiva debata o enakopravnosti spolov na semaforjih.

Za razliko od uniformirane podobe človeških podob na semaforjih v Sloveniji so v Nemčiji v posameznih mestih že prisotni semaforji, na katerih imajo glavno besedo ženske figure.

A so tudi podobe figuric v krilih še dokaj redke. Sedaj sta stranki SPD in Zeleni v Dortmundu začeli pobudo, da bi morali enakopravnost spolov v mestu jasneje izražati tudi s prometnimi znaki, začenši s semaforji za pešce, ki da bi morali biti enakomerno razporejeni med spoloma. Pri tem stranki zagovarjata mehki pristop stroškov, saj bi nove ženske podobe nameščali v okviru rednih servisov oziroma menjav dotrajanih usmerjevalcev prometa. 

Stranki v pobudi navajata, da bodo ženske podobe poskrbele tudi za več varnosti, saj da jih bo zaradi obsežnejše postave preprosto bolje videti v rdeči in zeleni barvi. 

"Ženske" semaforje že uporabljajo v Kölnu in Bremnu, o njih resno razmišljajo v Berlinu, kjer je sicer dom znamenitega "možiclja" s klobukom, poroča Express.de.

Ženske na semaforjih za pešce so dokaj običajen pojav denimo na Nizozemskem, v Belgiji pa so zadrego z emancipacijo rešili tako, da ponekod moške in ženske figure nastopajo kar v paru.

Komentarjev 2
  • @ 13:23 30.november 2014.

    Semaforji za pešce? Za pešce in peške torej!

  • Skippy 11:42 29.november 2014.

    to so najpomembnejši problemi v Evropi!