Slovenija
79 ogledov

Semaforji tudi na avtocesti

Intervencijski prehodi so namenjeni le intervencijskim vozilom in Darsovim vzdrž Žurnal24 main
Rdeča luč. Zasveti, ko mora intervencijsko vozilo zapeljati na drugo stran avtoceste.

Varnost. Za potrebe reševanja ob velikih in množičnih prometnih nesrečah na slovenskih avtocestah nastajajo intervencijski prehodi. Na pomurski avtocesti jih bo 14 (montažni, eni so že postavljeni), mimo Trojan – pred in med predori – pa bodo v prihodnjih dneh odprli štiri obračališča, ki bodo opremljena tudi s semaforji. Podobna napovedujejo denimo pri predoru Golovec.

"Predvideno je, da se montažni intervencijski prehodi aktivirajo takrat, ko bodo razmere na vozišču takšne, da se do kraja prometne nezgode ali dogodka ne bo dalo pripeljati v smeri prometa," pravijo na Družbi za avtoceste v RS (Dars). Na pomurski avtocesti so prehodi montažni (ograja, pobarvana rdeče, prehod pa je označen tudi z rdečim znakom, na katerem je črna kaplja, znotraj nje pa bela). Te je treba odpreti ročno. Med trojanskimi predori bodo obračališča opremljena z zapornicami, ki se bodo odpirale z upravljalnikom. Pred njimi stoji tudi semafor, ki bo zasvetil rdeče, ko bo intervencijsko vozilo potrebovalo prosto pot z ene strani avtoceste na drugo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.