Svet
8 ogledov

Kongres odobril denar za urjenje

(Foto: EPA) Žurnal24 main
V Savdski Arabiji se bo za vojno proti Islamski državi urilo okoli pet tisoč borcev. Američani bodo oboroževali tudi sirsko opozicijo. Proti novemu posredovanju na Bližnjem vzhodu tudi demokrati.

Ameriški senat je v četrtek  je s 73 glasovi za in 22 proti potrdil predlog zakona za financiranje urjenja in oboroževanja zmerne sirske opozicije, ki se bo na terenu borila proti silam Islamske države (IS).

Predsednik Barack Obama  je pozdravil izid glasovanja v senatu, kakor tudi podoben izid glasovanja v predstavniškem domu, ki je bilo opravljeno že v sredo. Američani bodo zmerne sirske sile urili in opremljali v Savdski Arabiji, cilj pa je, da v letu dni izurijo in opremijo okoli 5000 borcev. Ti se bodo potem skušali postaviti po robu IS, ki v Siriji in Iraku šteje že okoli 30.000 borcev.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je pred glasovanjem v senatu med zaslišanjem v odboru za oborožene sile predstavniškega doma znova poudaril, da Obama ne bo izdal ukaza za napotitev kopenskih enot v Irak ali Sirijo za boj z IS. ZDA bodo islamske skrajneže napadale iz zraka, delo na terenu pa bo ostalo iraški vojski, Kurdom in sirski opoziciji.

Burno proti novemu posegu

Pred glasovanjem je bilo v senatu nekaj burne razprave o smiselnosti novega vojaškega posega ZDA na Bližnjem vzhodu. Razprava je prestopala strankarske bregove, saj so bili med nasprotniki in podporniki Obamove strategije proti IS člani obeh strank. Najostrejši kritik je bil republikanec iz Kentuckyja Rand Paul, ki je nov poseg na Bližnji vzhod imenoval za veliko napako, kot je bila vojna proti Iraku leta 2003.

Z njim se je strinjal demokrat iz Aljaske Mark Begich, ki je menil, da naj arabske države same opravijo s skrajneži v njihovi regiji. Vodja senatne večine, demokrat Harry Reid iz Nevade pa je zatrdil, da ne gre za ponovitev iraške vojne iz leta 2003, ki jo je označil za napako, vključno s svojim glasom zanjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.