Slovenija
88 ogledov

Šentilj: "O begunskem šotorišču, ki nastaja v naši bližini, ne vemo nič"

Šentilj Anže Petkovšek
Na mejnem prehodu Šentilj nastaja največji begunski center pri nas. Šentiljski občinski svetniki, ki so že zahtevali izredno sejo, pred občino pripravljajo shod, saj po njihovem občani o velikem šotorišču ne vedo nič

Na mejnem prehodu Šentilj v zadnjih dneh raste veliki center za begunce, po podatkih policije zagotovo največji pri nas, saj bo v njem prostora za dva tisoč ljudi.

Ogromno šotorišče nastaja brez vednosti občanov, župan pa se begunski problematiki izogiba, opozarjajo tamkajšnji svetniki, ki so za danes svečer zahtevali sklic izredne seje občinskega sveta. Ker je župan sejo sklical šele za prihodnji teden, omenjeni svetniki ob 18. uri pred občinsko stavbo pripravljajo shod.

Zahtevali izredno sejo

"Šentilj je majhen kraj, ljudje ves čas sprašujejo, nimajo nobenih informacij, razen, da vsak dan videvajo vojsko in na novo postavljeni šotor na meji," je za Žurnal24 dejal Kristjan Kvas, eden od 11-tih, od sicer skupno 18-tih šentiljskih občinskih svetnikov, podpisanih pod zahtevo za sklic izredne seje občinskega sveta, katere glavna tema je begunska kriza in njen vpliv na tamkajšnjo okolje: "Glede na to, da do tega trenutka ni nobenih pojasnil, kako bo poskrbljeno za varnost - o gibanju na meji, kako bo to vplivalo na gospodarstvo v občini," so v sredo zapisali svetniki v pozivu po zahtevani seji.  

Župan se izmika begunski problematiki

"Župan bi lahko sejo sklical takoj, gre vendarle za izredne razmere, begunci so lahko na meji že ta teden," je še dejal Kvas, sicer svetnik županu opozicijske SDS-a in pri tem dodal, da se župan begunski temi ves čas izmika: "Župan trdi, vsaj tako je dejal na radiu, da mu ne dovolijo govoriti tej temi, čeprav je stranka SMC na svoji spletni strani objavila, da sodeluje z županom, da občina pomaga pri tej postavitvi,"  je pojasnil Kristjan Kvas in dodal, da občinski svetniki o tem ne vedo nič. 

Za očitki stojijo politični nasprotniki

Župan Šentilja Štefan Žvab, ki je medtem že sklical izredno sejo, očitke, da njegovi občani glede beguncev niso dovolj informirani, ostro zavrača in dodaja, da gre pri vsem tem le za akcijo njegovih političnih nasprotnikov: "Me po letu dni ne želijo več na oblasti."

Prepovedano je preveč govoriti

Vse, kar morajo občani vedeti, je pojasnil in to v občinskem glasilu: "Kar lahko povem, sem povedal, tisto, kar pa ne smem, pa tudi vam ne bom povedal," je za Žurnal24 dejal župan Šentilja. Po njegovem je vse v rokah notranjega ministrstva, s katerim so se morali dogovoriti tudi za termin omenjene, šele za prihodnji teden sklicane izredne seje: "Seje se bo namreč udeleležil generalni sekretar Boštjan Šefic, ki bo razjasnil vse stvari, saj občina pri tem nima nič," je dejal župan o za ponedeljek sklicani seji, ki se je bo udeležili tudi predstavniki Policijske uprave Maribor, humanitarni delavci ter predsednik Uprave za zaščito in reševanje Drago But.

Ni bojazni o prevelikem številu beguncev 

Župan še pravi, da so mu na policiji zagotovili, da bo za varnost občanov poskrbljeno: "Zdi sem mi, da koordinacija dobro poteka, čeprav sam ne vem, kako. Je pa res, da naj bi bilo kapacitet za 2000 beguncev, občina Šentilj ima osem tisoč prebivalcev, tisoč petsto jih ima le ožji del Šentilja," je župan zavrnil bojazni o prevelikem številu beguncev in pojasnil, da bodo tujci nastanjeni le mejnem prehod, ki s centrom Šentilja nima nič, saj je od njega oddaljen dober kilometer: "Tako,da se tukaj nič ne meša." Po njegovih informacijah bo center pod nadzorom, tujci pa naj bi se gibali izključno po infrastrukturi, ki jim bo dovoljena.

vanda.levstik@zurnal24.si