Svet
18 ogledov

"Separatisti so imeli raketni sestav"

Aleksander Hodakovski EPA
Poveljnik separatistov Aleksander Hodakovski je priznal, da so proruski separatisti v Ukrajini imeli v posesti raketni sestav BUK.

Aleksander Hodakovski, ki poveljuje bataljonu Vostok, je prvič po sestrelitvi letala malezijske letalske družbe priznal, da so uporniki imeli na razpolago raketni sestav BUK. Dodal je, da obstaja verjetnost, da je bilo orožje vrnjeno, da bi s tem odstranili dokaze o njegovi prisotnosti. 
Pred sestrelitvijo potniškega letala naj bi se uporniki hvalili, da imajo orožje, s katerim lahko sestrelijo tudi potniška letala, kar pa so po tragičnem dogodku vztrajno zanikali. 

Hodakovski je v pogovoru za Reuters odgovornost za tragični dogodek pripisal Kijevu. Provokacije Kijeva naj bi bile glavni vzrok, da je prišlo do sestrelitve. Ukrajinska vojska naj bi namenoma izvajala napade na območje, na katerega je padlo letalo, saj naj bi vedeli, da se tam nahaja raketni sestav BUK.  

"Vedel sem, da bo iz Luganska prišel BUK. Takrat so mi dejali, da prihaja pod zastavo Ljudske republike Lugansk," je povedal Hodakovski. "Za tisti sestav sem slišal. Mislim, da so ga poslali nazaj. Zanj sem slišal v trenutku, ko sem izvedel za tragedijo. Najbrž so ga poslali nazaj, da bi odstranili dokaze o njegovi prisotnosti."

Odgovornost pripisal Ukrajini

"Vprašanje je naslednje. Ukrajina je pravočasno imela dokaze, da jim je Rusija dostavila to tehnologijo. Ne le da ni storila ničesar za okrepitev varnosti, še dodatno je sprovocirala uporabo te vrste orožja zoper letalo s civilisti na krovu," je do vloge Ukrajine kritičen Hodakovski. "Tisti dan so intenzivno leteli in v trenutku streljanja, ko je bilo civilno letalo nad območjem, so sprožili letalske napade. Četudi je bil tam BUK in četudi je bil uporabljen, je Ukrajina storila vse, da je bilo civilno letalo sestreljeno."

"Jaz bi ga tudi imel"

Hodakovski je nekdanji vodja protiteroristične enote varnostne službe v Donecku. V preteklosti je že prišlo do napetosti med njim in drugimi vodji uporniških skupin izven regije. Hodakovski je zanikal, da bi njegova skupina posedovala BUK. Po njegovih besedah pa naj bi bilo javno znano, da so uporniki zasegli raketne sisteme BUK tudi ukrajinski vojski, med drugim aprila v bližini letališča v Donecku. Vendar pa trdi, da noben od zaseženih ukrajinskih raketnih sestav ni delujoč. 

O tem, ali je orožje priskrbela Rusija ali ne, Hodakovski ni želel ugibati. V kolikor bi ga nekdo ponudil njemu, ponudbe ne bi zavrnil. "A ne bi ga uporabil proti nečemu, kar me ne ogroža. Uporabil bi ga samo, ko bi se odvijal zračni napad na moje položaje, da bi zaščitil življenja ljudi." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.