Šport
0 ogledov

Serena nerešljiva uganka za Šarapovo

(Williams - Šarapova)
1/15
EPA
Američanka Serena Williams je brez oddanega niza v finalu osvojila naslov zmagovalke odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu.

Prva nosilka in prva igralka sveta je v finalu s 6:3, 7:6 (5) premagala drugo nosilko Rusinjo Marijo Šarapovo. V nedeljo se bosta za krono pri posameznikih udarila še Novak Đoković in Andy Murray.

Williamsova je po eni uri in 51 minutah finalnega obračuna osvojila svoj še šesti naslov na turnirju v Melbournu ter karierni 19. grand slam. Na večni lestvici je prehitela češkoslovaško tenisačico Martino Navratilovo in Američanko Chris Evert, ki sta zbrali po 18 naslovov, od rekorda Nemke Steffi Graff z osvojenimi 22 naslovi na turnirjih za grand slam pa jo ločijo le še tri zmage. Pred začetkom profesionalne dobe odprtih prvenstev je dominirala Avstralka Margaret Court z osvojenimi 24 naslovi.

Odlično serviranje Američanke

Triintridesetletna Williamsova, še aktivna tenisačica je tudi starejša sestra Venus Williams, je prevladovala ves čas dvoboja ter je povsem zasenčila drugo nosilko in drugo igralko s svetovne jakostne lestvice WTA Šarapovo. Williamsove ni zmedla niti prekinitev zaradi dežja in nadaljevanje dvoboja pod zaprto streho. Ameriška tenisačica je zadela kar 18 asov, Šarapova le pet.

Pri 5:4 v drugem nizu je imela Williamsova že prvo priložnost za zmago, a se je Šarapova rešila. Zmagovalko je tako odločila podaljšana igra, ki jo je prepričljivo, z asom, dobila Američanka ter še 17. slavila v medsebojnih dvobojih s 27-letno Šarapovo. Na Floridi živeča Rusinja je proti favorizirani Američanki doslej dobila le dva dvoboja, obe zmagi je vpisala še v letu 2004, kar pomeni, da je Williamsova po tem dobila vseh 16 dvobojev.

''Ves čas se mi je dobro upirala''

"Mariji lahko samo čestitam, kajti odigrala je sijajen dvoboj. Ves čas se mi je zelo dobro upirala. Tudi po njeni zaslugi je bil res dober finale, ne le za navijače, ampak za ženski tenis nasploh. Res mi je bilo v čas igrati proti njej v finalu," je nasprotnico pohvalila Williamsova, ki jo je med prekinitvijo celo obšla slabost in je bruhala.

"Nikoli si nisem mislila, da bom stala tukaj z osvojenimi 19 naslovi na turnirjih za grand slam," je v čustvenem nagovoru dejala Williamsova, nazadnje je lovoriko v Melbournu osvojila leta 2010, ko je premagala Heninovo. S šestimi naslovi je najuspešnejša igralka na tem turnirju v Avstraliji v dobi odprtih prvenstev, več, 11, jih ima Margaret Smith Court, ki pa je prevladovala v obdobju amaterskih igralk.

"Sereni lahko le čestitam. Res dolgo je že od tega, ko sem jo nazadnje premagala, vendar pa mi je vedno v veliko zadovoljstvo stopiti na igrišče in igrati proti njej. Je najboljša in kot igralka si vedno želim igrati proti najboljši. Čeprav nisem zadovoljna z razpletom finala, pa me navdušujejo igre pred tem. Prav tukaj sem doživela najslajše zmage in najbolj grenke poraze, ampak takšno je življenje teniške igralke," je dejala Šarapova, ki je turnir v Melbournu osvojila leta 2008, ko je premagala Srbkinjo Ano Ivanović, leto pred tem pa jo je v finalu ugnala Williamsova. Šarapova je bila v finalu tudi v letu 2012, ko je bila za prvi grand slam boljša Belorusinja Viktorija Azarenka.

OP Avstralije, finale:

Ženske

Serena Williams (ZDA/1) : Marija Šarapova (Rus) 6:3, 7:6 (5)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.