Šport > Nogomet
21 ogledov

Juve odgovoril Romi, Milan srečno do zmage

Krhin Bologna Atalanta Serie A Italija liga prvenstvo
1/54
EPA
Rene Krhin se je z Bologno vrnil v Milano, kjer mu je v majici Interja debi ponudil José Mourinho, in prišel do velike točke (2:2). AS Roma s hat-trickom Mattie Destra v Cagliariju pritisnila na Juve (3:1). Stara dama odgovorila z zmago nad Livornom (2:0).

Fernando Llorente je zabil oba gola za zmago Juventusa nad Livornom in ohranil svoje moštvo v zanesljivi prednosti na poti proti tretjemu zaporednemu naslovu italijanskega prvaka. AS Roma je navidez že izgubljeni dvoboj na vrhu Serie A spet poživila z nedeljsko zmago pri Cagliariju, kjer se je "stari dami" približala na vsega pet točk zaostanka, toda šest tekem pred koncem prvenstva so varovanci Antonia Conteja zlahka pobegnili na plus osem.

Belo-črni imajo tudi mnogo lažji razpored do konca letošnje sezone, saj jih čakajo še tekme z Udinesejem, Atalanto, Cagliarijem, Bologno in Sassuolom, v predzadnjem kolu pa derbi z Romo. "Sinovi volkulje" morajo odigrati še derbija z AC Milanom in Fiorentino, za zaključek prvenstva pa odhajajo na težko gostovanje k Genoi.

Sprehod v drugem polčasu

Gostje iz Livorna so v Torinu pogumno zdržali prve pol ure in si celo sami pripravili nekaj nevarn(ejš)ih situacij pred Gianluigijem Buffonom, a je njihovo mrežo z izjemnim strelom iz obrata z roba kazenskega prostora načel Llorente v 32. minuti, španski reprezentant pa je že čez tri minute podvojil vodstvo, ko je zabil svoj 13. gol sezone.

Postavni Bask je najvišje skakal po podaji iz kota, žogo pa je vratar Francesco Bardi po spletu bolj ali manj neverjetnih naključij izpustil iz rok in jo le nemočno s pogledom pospremil čez črto. Juve, ki ga še čaka tekma četrtfinala Evropske lige, se je v nadaljevanju večinoma posvetil varčevanju moči pred povratnim obračunom z Lyonom, medtem ko se je moral Livorno sprijazniti z novim tednom na mestih, ki ob koncu sezone vodijo v Serie B.

Milan iz pristanišča čudežno brez razsutega tovora

Keisuke Honda je s svojim prvim golom v Serie A prinesel zmago Milanu nad Genoo, ki je napadala praktično celo tekmo in v domačem pristanišču dobila dva poceni zadetka, na drugi strani pa jo je s čudežnimi obrambami ustavljal izkušeni vratar Christian Abbiati (2:1).

Rdeče-črni so brez obolelega Maria Balotellija, ki je z Valterjem Birso vstopil šele v drugem polčasu, povedli iz ene redkih priložnosti v prvem polčasu, ko je Adel Taarabt v svojem slogu vzel žogo na polovici igrišča in prodrl do kazenskega prostora, od koder je v 20. minuti za svoj tretji ligaški gol po prihodu iz Londona presenetil vratarja Mattio Perina.

Krčevito branjenje in čudeži Abbiatija

Genoa je kar nizala priložnosti v prvem in drugem polčasu – Andrea Bertolacci je za las zgrešil s strelom na daljšo vratnico, Adil Rami pa je preusmeril poskus Marca Motte. "Grifone" so nadaljevali s pritiskom in Philippe Mexès bi kmalu zabil celo spektakularen avtogol, Abbiati pa je moral kmalu po nadaljevanju drugega polčasa ustaviti poskusa Giovannija Marcheseja in Ioannisa Fetfatzidisa.

Abbiati bi bil povsem nemočen, če bi strel z glavo Sebastiana De Maia po prostem strelu zletel le nekaj centimetrov pod prečko, ob pritisku domačega kluba, ki zajema tudi kriket ekipo, pa so gostje podvojili vodstvo, ko je Honda pobegnil po globinski žogi in jo prek Perina, ki je stekel daleč iz vrat, poslal v mrežo kljub posredovanju enega od branilcev.

Genoa je do več kot zasluženega zadetka le prišla v 73. minuti, ko je potrebovala izjemen strel Motte po podaji iz kota, ki se je od prečke odbil od Abbiatijeve noge in končal v mreži za infarkten zaključek. Le čudežna obramba Abbiatija po strelu Stefana Sturara je preprečila ekspresno izenačenje, Mexès pa je na golovi črti rešil svojega vratarja po strelu z glavo Motte. Na stadionu Luigi Ferraris se je v branjenje proti svoji nekdanji ekipi od 83. minute vključil tudi Birsa, ki je z rdeče-črnimi kljub naletom zdržal za tretjo zaporedno zmago ali najdaljši zmagoviti niz sezone.

Destro maestro: Roma pritisnila na Juve

Mattia Destro je na Sardiniji zabil hat-trick in Romi prinesel zanesljivo zmago nad Cagliarijem, s katero so Rimljani še dodatno pritisnili na vodilno ekipo Serie A Juventus pred njegovo ponedeljsko tekmo z Livornom.

Destro, dolgo časa odsoten zaradi poškodbe, je nadaljeval svoj fantastičen strelski niz, ki se vleče že od njegovega decembrskega povratka – zdaj je zabil že 13 golov na zadnjih 18 tekmah, odkar spet zavija s "sinovi volkulje", ki so na vrhu zaostanek pred ponedeljkovo tekmo Juventusa znižali na vsega pet točk.

Decembra zadel že po osmih minutah

Destro je na svoji prvi tekmi po dolgem okrevanju zaradi poškodbe zabil že po manj kot desetih minutah na zelenici, tokrat je prvi zadetek Cagliariju zabil v 32. minuti, ko je z neposredne bližine v mrežo pospravil podajo Gervinha. Po globinski podaji Radje Nainggolana je kmalu po začetku drugega polčasa mirno zaključil za 2:0, izvrstno strelsko popoldne pa je končal 15 minut pred koncem, ko ga je izvrstno našel Alessandro Florenzi.

Destro Florenzi Cagliari AS Roma Serie A Italija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Častni gol za domače je tik pred iztekom rednega dela z enajstih metrov prispeval Čilenec Mauricio Pinilla. Kot je že v navadi na stadionu Sant'Elia ni bilo več kot 5.000 gledalcev, saj sta prenova objekta in z njo povezane težave še vedno stalnici. 

Immobile izenačen s Tévezom

Četrtouvrščena Fiorentina je doma dosegla pomembno zmago v (še vedno zgolj teoretičnem) lovu za tretjim Napolijem. Ob zmagi nad Udinesejem (2:1) je do 75. minute igral Josip Iličić, medtem ko je Torino z Jasminom Kurtićem z enakim rezultatom odpravil zadnjo Catanio, a je Belokranjec že v prvem polčasu zapustil zelenico s poškodbo stegenske mišice.

Napadalec Ciro Immobile se je z 18. golom sezone izenačil s prvim strelcem lige Carlosom Tévezom in "Toru" prinesel prigarano zmago. Zadnja Catania je povedla v drugi minuti in zdržala vse do 79., ko je Alexander Farnerud izenačil, Immobile pa je s pomočjo odboja zabil za zmago.

Mihajlović nemočen proti "svojim"

V Firencah je Fiorentina povedla z golom kolumbijskega vezista Juana Cuadrada, Udineseju pa je v drugem polčasu presodila strogo dosojena najstrožja kazen, ki jo je v zadetek v 72. minuti spremenil Gonzalo Rodríguez. Veliko sreče so imeli Videmčani tudi s častnim golom Bruna Fernandesa, ki je bil originalno verjetno podaja.

Lazio je ob povratku nekdanjega idola severne tribune, Siniše Mihajlovića, brez večjih težav premagal njegovo Sampdorio z goloma Antonia Candreve in Senada Lulića (2:0). Sinje modri so brez večjih težav preživeli tudi izključitev Lucasa Biglie, ki je po slabi uri igre dobil drugi rumeni karton in moral z igrišča. Rimljani so tik pred začetkom tekme ostali tudi brez napadalca Miroslava Kloseja (poškodba stegenske mišice), Mihajlović pa je s tribune (prestal je prvo od dveh tekem kazni) le nemočno spremljal poraz svojih pristaniščnikov.

Milito Curci Inter Milano Bologna Serie A Italija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA

Spet žvižgi: Handanović reševal točko Interja

Težave z zabijanjem golov na domačem San Siru je Inter na tekmi z Bologno preživel, toda fantastičen drugi zadetek Maura Icardija vseeno ni bil dovolj za zmago ekipe Samirja Handanovića, ki ji je Rene Krhin (oba sta odigrala celo tekmo) ob povratku na San Siro vzel novi dragoceni točki, s katero so bili seveda zadovoljnejši gostje.

Panagiotis Kone je v drugem polčasu izničil evrogol Icardija in izkoristil napako branilca Rolanda, ki je žogo po neuspešnem skoku albanskega Grkaposlal nazaj na nogo finalistu izbora za nagrado Ferenca Puskása, ki pred Handanovićem ni grešil. 

Handanović celo reševal točko

Inter je imel v 84. minuti izjemno priložnost za zmago, ko so črno-modri le dočakali tako želeno in težko pričakovano enajstmetrovko, ki pa jo je zelo slabo s strelom praktično točno v vratarja Gianluco Curcija zapravil dolgo časa poškodovani Diego Milito, ki je le nekaj minut prej vstopil v igro in malce nepotrebno takoj prevzel veliko odgovornost. Najstrožjo kazen je po nepotrebnem prekršku Andree Mantovanija sicer priboril Militov argentinski rojak Rodrigo Palacio.

Handanović je v zadnji minuti sodnikovega podaljška čudežno v dveh poskusih ustavil Roberta Acquafresco in celo rešil točko pred očmi znova razočaranega lastnika Ericka Thohirja. Pritisk na trenerja Walterja Mazzarrija se je ob novih glasnih žvižgih na San Siruin četrti tekmi brez zmage zdaj še povečal, potem ko je njegova ekipa sicer dvakrat povedla, a dvakrat tudi prejela izenačujoča gola. Icardi je že v šesti minuti zadel za 1:0, a je močen strel Jonathana Cristalda poravnal izid deset minut pred koncem prvega polčasa.

Toni glavni v Veroni

Zimzeleni Luca Toni je s 16. ligaškim golom sezone prinesel zmago Hellas Veroni na mestnem derbiju s Chievom. Toni, maja bo dopolnil 37 let, je v drugem polčasu izkoristil neodločnost domače obrambe, ki ji je poveljeval slovenski kapetan Boštjan Cesar, Verona pa se je s 46. točko še utrdila v boju za evropske vozovnice.

Toni Obinna Chievo Hellas Verona derbi Serie A Italija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Hellas le še šest točk zaostaja za Interjem, ki je na sobotni tekmi gostil Bologno na medsebojnem obračunu Handanovića in Krhina. Chievo ostaja na 16. mestu s 27 točkami, le dve točki pred osemnajstim Livornom.

Toni, ki po igranju za evropska velikana Bayern in Juventus preživlja drugo ali celo tretjo pomlad v Veroni, po novi navdušujoči predstavi po lanskoletnem prihodu v mesto Romea in Julije le še za dva gola zaostaja za prvima strelcema Serie A Tévezom in Immobilejem. Pozoren je na predstave Hellasovega rekorderja, še nihče v zgodovini kluba v eni sezoni ni zabil toliko golov, postal tudi selektor Cesare Prandelli, ki sestavlja ekipo za mundial v Braziliji.

Birsa s soigralci zaploskal Kakáju, medalja iz rok šefa

AC Milan bo s tekmo pri Genoi šele v ponedeljek zaključil kolo v Serie A, potem ko se je v zadnjih dneh stanje v vrstah rdeče-črnih le normaliziralo. Kaká je na svoji 300. tekmi za klub na zadnji ligaški tekmi zabil dva izvrstna zadetka, na petkovem treningu v Milanellu pa je reči (in mikrofon) v svoje roke vzel "večni" direktor Adriano Galliani.

"Danes slavimo tristo tekem Riccardina Kakája, ki mu bomo namenili nor, velik aplavz," je pred kamerami klubske televizije in šaljivo razpoloženimi soigralci, med katerimi je bil tudi slovenski reprezentant Valter Birsa, dejal Galliani. "Ricky je začel v Anconi, dobro se spominjam, spomni se naš trener (Clarence Seedorf, op. a.), spomni se Christian Abbiati. Leta 2003 smo osvojili evropski superpokal v Monte-Carlu, tam smo bili v petek, nato pa smo šli v Ancono igrat v ponedeljek zvečer, zmagali smo z dve proti nič z dvema goloma Ševe (Andreja Ševčenka, op. a.) in Ricky je odigral prvo tekmo za Milan. Začel je izjemno serijo tekem, tako številčno kot kakovostno. Ko je odigral 200 izjemnih tekem, smo z njim in njegovimi soigralciosvojili vse. Osvojili smo vse, kar je osvojil MIlan v zadnjih letih."

Realu je bil le "posojen"

"Gospod Kaká je postal najboljši igralec sveta po izboru Fife leta 2007, v tem izjemnem letu, ko je odigral 200. tekmo, pa smo šli igrat v Jokohamo, osvojili naslov svetovnih prvakov, Ricky je dal gol, preden je šel v Pariz po zlato žogo, še prej pa v Zürich po nagrado Fife. Nato se je odločil za štiri leta oditi v Real Madrid, a je bila to le posoja, ker smo vedeli, da se bo znal vrniti, med 200. in 300. tekmo pa se je še kaj naučil. Šalo na stran o posoji Realu, Ricardo ni še niti sedem let pri Milanu, zato je številka 300 izjemna stvar. Klub deli upanje z Rickyjem, da bo tukaj proslavil tudi 400., 500. in še kdo ve katero tekmo.

Res je v srcih nas vseh, v srca navijačev Milana se je vsidral kot le malokdo. Je še fantič in lahko doseže še veliko. Veseli smo, da smo te našli, ti pa bodi srečen, da si v svojem življenju našel Milan. Vsa ta sporočila niso slučajna, upamo, da boš lahko z nami ostal še dolgo, ker menim, da lahko v tej majici daš še veliko. Od srca ti čestitam in vedi, da ti čestita celotna institucija. Malo igralcev je odigralo toliko tekem s takšno kakovostjo, kakor ti. Vedi, da bodo v naših srcih ostale za vedno. Čestitke iz srca tudi s strani predsednika (Silvia) Berlusconija, v imenu celega našega kluba."

Italijanska liga 32. kolo:

ChievoVerona : Hellas Verona 0:1 (0:0)
Toni (65)
Cesar je odigral celo tekmo, Lazarević (oba Chievo) je bil na klopi.

Inter : Bologna 2:2 (1:1)
Icardi (6, 63); Cristaldo (35), Kone (73)
Milito (Inter) je v 84. minuti zapravil enajstmetrovko.
Handanović (Inter) in Krhin (Bologna) sta odigrala celo tekmo.

Lazio : Sampdoria 2:0 (1:0)
Candreva (42), Lulić (73)
RK: Biglia (57/Lazio)

Atalanta : Sassuolo 0:2 (0:1)
Sansone (33, 71)

Cagliari : AS Roma 1:3 (0:1)
Pinilla (89/11-m); Destro (32, 56, 74)

Catania : Torino 1:2 (1:0)
Bergessio (2); Farnerud (80), Immobile (83)
Kurtić (Torino) je igral do 33. minute.

Fiorentina : Udinese 2:1 (1:0)
Cuadrado (25), Rodríguez (72/11-m); Fernandes (82)
Iličić (Fiorentina) je igral do 75. minute.

Parma : Napoli 1:0 (0:0)
Parolo (55)

Juventus : Livorno 2:0 (2:0)
Llorente (32, 35)

Genoa : AC Milan 1:2 (0:1)
Motta (73); Taarabt (20), Honda (56)
Birsa (Milan) je igral od 83. minute.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.