Svet
25 ogledov

Šest evrov, da prideš hitreje čez mejo

Potni list Boštjan Tacol
Vsa britanska letališča bodo začela potnikom zaračunavati za hitrejši prehod mejne kontrole, poroča Mirror.

Taksa naj bi bila šest evrov (pet funtov), za ta denar pa bi se izognili dolgim vrstam pred kontrolo potnih listov. Družino z dvema otrokoma bi tako hiter prehod meje stal 24 evrov. 

Poznavalci ocenjujejo, da bodo tisti, ki ne bodo pripravljeni plačati, čakali še bistveno dlje, saj bodo uslužbence preusmerili na preverjanje dokumentov tistih, ki bodo za prehod meje plačali. 

Zaposleni na letališčih so besni in vlado obtožujejo zanemarjanja problema, to, da je sploh mogoče razmišljati o takšni "storitvi" pa kaže, da je sistem prehajanja meje v krizi, ocenjujejo. "Ta ideja je smešna in razgalja, da je za nadzor na meji zaposlenih bistveno premalo ljudi. In kaj bomo storili, če bodo vsi plačali pet funtov, potem smo spet na začetku," je dejal predstavnik sindikata. "Namesto takšnega inkasantstva mora vlada v pristaniščih in na letališčih zaposliti več ljudi," predlaga. 

Čez mejo za 15, čez varnostni pregled za šest evrov

Prejšnji mesec so razkrili načrt, da naj bi letališče v Edinburgu začelo zaračunavati pet funtov (šest evrov) za hitrejši prehod meje, koliko bi preskok vrste stal na drugih letališčih, še ni znano. 

Lani je londonsko letališče Gatwick začelo oglaševati Premium kontrolo potnih listin za 12,50 funta, kar je približno 15 evrov. Za hiter varnostni pregled pa je treba plačati še dodatnih pet funtov, to je šest evrov. 

"Preprosto ni nas dovolj. Naši člani ves čas delajo pod pritiskom, pogosto je vzdušje prav sovražno, na vodilne pritiskajo, naj zmanjšajo vrste, ti pritiskajo na zaposlene," še dodajajo v sindikatu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • allstarr111 17:51 11.september 2016.

    to se reši na simpl način, ne greš tja pa nj zaračunavajo sami sebi.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:58 11.september 2016.

    Odlično. Da ubogi reveži priviligiranci ne bi čutil vsesplošnega razpadanja sistema; bodo lahko plačal premijo da ne bodo čutil to kar čutijo vsi ostali. Ker če se priviligiranci razp.... je problem. Tamalih ljudi se pa tak noben več ne boji.<br ...prikaži več />Podobno je pri nas. Kako rešit čakalne dobe? Namest da se bori proti zdravstveni korupciji ki masti riti priviligirancev je prvo kar je našim politikom na misel to kako zmanjšati košarico zdravstvenih storitev. Torej reševal se bo tako da se bo zmanjšal pravice za tiste ki ne bodo plačeval ker naj bi to pomenilo hitrejšo obravnavo preostalih primerov..in se s tem koruptivnim pokrovom zakrije da neki smrdi v tej koruptivni luknji.. Kar ljudje ne vidjo ne občutjo ..tega pač ni. Zato pa se vse skriva....al pa naredi propagando tako da se deloma prej nepredstavljivo sprejema kot nekaj normalnega.

  • nergač 13:48 11.september 2016.

    Odličen pokazatelj časa v katerem živimo in še bolj tistega, kamor gremo....