Svet
21 ogledov

Šest Indijcev dosmrtno zaprtih zaradi posilstva

Skupinsko posilstvo Reuters
Indijsko sodišče je šest moških, starih med 22 in 30 let, ki so bili obtoženi skupinskega posilstva švicarske turistke marca letos, danes spoznalo za krive in jih obsodilo na dosmrtni zapor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Posebni sodnik Jitender Kumar Sharma je vse obtožene spoznal za krive skupinskega posilstva in ropa," je po razglasitvi sodbe dejal javni tožilec Rajendra Tiwari.

"Najvišja zagrožena kazen za ta kriminalna dejanja je dosmrtni zapor, na katero je šesterico sodnik tudi obsodil," je še pojasnil Tiwari in napovedal, da se bo šesterica na razsodbo najverjetneje pritožila. Vsak obsojenec bo moral plačati tudi kazen v višini 337 dolarjev.

Zvišane kazni za posilstva

39-letno Švicarko in njenega spremljevalca so 15. marca napadli in oropali, ko sta taborila v ruralnem predelu v zvezni državi Madhya Pradesh. Žensko so posilili, potem pa ji med drugim ukradli prenosni računalnik in mobilni telefon.

Po več primerih brutalnih skupinskih posilstev tujih turistov so indijske oblasti marca letos zvišale kazni za posiljevalce. Minimalno zaporno kazen za posilstvo so z desetih let dvignile na 20 let, najvišje zagrožena kazen pa je dosmrtna zaporna kazen brez možnosti pogojnega izpusta.

Prva v seriji sodb

Marca sprejeta zakonodaja vključuje tudi možnost izreka smrtne kazni, in sicer v primerih, ko žrtev posilstva umre ali ostane v vegetativnem stanju.

Današnja sodba je prva izrečena v nizu procesov za skupinska posilstva. Decembra so se Indijci množično odpravili na ulice zahtevajoč bolj strogo zakonodajo, potem ko je zaradi hudih poškodb po brutalnem skupinskem posilstvu umrla 23-letna študentka.

Komentarjev 1
  • sprehajalec 22:11 20.julij 2013.

    Kje je tukaj naša Varuhinja, ki dvigne svoj glas, če se krivica godi v kapitalističnih državah. Za eno posilstvo ostarele švicarke dosmrtna, je le malo hudo, če je pri nas za to 2 leti? Kje si sedaj varuhinja?