Zdravje > Aktualno
776 ogledov

Šest korakov za pravilno umivanje las

Pri suhem lasišču prepogosto umivanje las prhljaj še poslabša. (Foto: Shuttersto Žurnal24 main
Frizerski mojster o pravilni tehniki umivanja las.

Čeprav si lase umivamo že vso življenje, se je treba vprašati, ali to počnemo pravilno. Frizerski mojster Christopher Robin je za časopis The New York Times pokazal pravilno tehniko umivanja las v šestih korakih, saj kot je dejal, njegove stranke še vedno veliko sprašujejo o tem.

Šest korakov za pravilno umivanje las:

1. Robin najprej omeni razčesavanje, kot pravi je to osnovni in zelo pomembni prvi korak pri pranju las: "Gre za pomembno pravilo, predvsem zato, da vam ni treba tega početi po pranju, ko so lasje mokri. Takšno početje je namreč zelo neprijetno, saj so mokri lasje zelo občutljivi," dodaja.

Lasje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
2. Pred šamponiranjem uporabite olje, najbolje arganovo ali mandljevo in si namažite konice las. Najboljši učinek boste dosegli, če boste to storili pred spanjem, pomaga pa že tudi petnajst minut prej, saj ne boste potrebovali regeneratorja, lasje pa bodo mehki in voljni. 

3. Še kako pomembna je izbira šampona in sicer glede na tip las. Pri pobarvanih laseh ne uporabljamo šamponov, ki vsebujejo sulfate, kar pa ne velja za tiste z mastnim lasiščem in naravno barvo las. Takšni šamponi so namreč močnejši in se uspešneje spopadajo z mastnimi lasmi. Ženskam s skodranimi lasmi, ki si pogosto še suhi svetuje "dva v enem" šampone, ki se ne penijo in hkrati vsebujejo regenerator za mehčanje las: "Večina žensk porabi preveč šampona. Potrebujemo ga le za eno čajno žličko, z dodajanjem vode ga bo namreč vedno več. S konicami prstov šamponirajte samo lasne korenine. Za večji volumen las spustite glavo naprej in izpirajte iz notranjosti nazven," svetuje Robin.

4. Šampon je treba dobro sprati: "To je pravzaprav največji problem pri pranju las. Ljudje si za to ne vzamejo dovolj časa. Po pranje morajo biti lasje popolnoma čisti," pravi Robin

5. Če uporabljate balzam za lase, je pomembno, da ga nanašate izključno na konice, dodaja frizer, ki enkrat na teden priporoča še masko za regeneracijo las.

6. Pri odstranitvi odvečne vode lase samo ožemite, nikar jih ne vlecite, saj so lasje najbolj občutljivi, ko so mokri. Opranih in mokrih las torej nikar ne drgnite, z brisačo jih le tapkajte.

Šampon | Avtor: Profimedias Profimedias

Največkrat dvakrat na teden 

Najbolje je, da lase umivate največ dvakrat na teden, opozarja Robin, ki dodaja, da suh šampon ni nadomestilo za pranje las, lahko le podaljša čas med pranjem in še to le za dan ali dva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.