Svet
29 ogledov

Šest milijonov Poljakinj za pravico do splava

Poljska, protest, splav EPA
Okoli šest milijonov žensk protestiralo proti načrtom oblasti na Poljskem, da popolnoma prepovejo pravico do splava.

Protest, Bruselj | Avtor: EPA EPA
Delavke na Poljskem so danes prekinile delo in tako protestirale proti napovedanim ukrepom vlade. Stavka je potekala v 60 mestih Poljske, Poljakinjam pa so se pridružile borke za ženske pravice v drugih evropskih državah. Skupno naj bi se proti še večji omejitvi do pravice splava izreklo okoli šest milijonov ljudi.

“Številne ženske in dekleta v tej državi imamo občutek, da nimamo nobene moči in da nismo enakovredne ter da nimamo pravice do svojega mnenja," je za The Guradnian povedala Magda Staroszczyk, koordinatorka protesta.

Pravica do splava že zdaj zelo restriktivna

Na Poljskem že zdaj velja zelo restriktivna pravica do splava, ki je dovoljen le v primerih posilstva ali če sta ogrožena zarodek ali življenje nosečnice. Zakonodajalci zdaj predlagajo še strožjo zakonodajo, ki bi onemogočila tudi te izjeme. Ženskam, ki bi prekršile zakon, bi grozilo do pet let zapora. Predlagane spremembe obravnava vladni odbor.

Skupino Ustavimo splav podpirata Katoliška cerkev ter premierka Beata Szydlo.  Na Poljskem se 87 odstotkov prebivalcev izreka za katolike.

Uradni podatki kažejo, da se na Poljskem z okoli 38 milijoni prebivalcev letno izvede okoli 1.000 zakonitih splavov. Ocenjujejo pa, da se veliko več splavov izvede nezakonito. Letno naj bi do 150.000 žensk samih izvedlo splav, pogosto s tabletami, ki jih je mogoče kupiti prek spleta. Junija lani so aktivisti z brezpilotnimi letalniki na Poljsko dostavljali te tablete v znak solidarnosti s tamkajšnjimi ženskami, poroča Independent.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 11:35 05.oktober 2016.

    To se zgodi, ko jebena cerkev potepta človekove pravice!

  • dragec 14:35 04.oktober 2016.

    BRAVO ženske, ko jebe cerkev