Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Šest namigov za manj stresa v službi

Goro službenih opravil lahko premagate le brez obupavanja in nepotrebnega izgubl Žurnal24 main
Ste pod stresom? Znebite se ga, saj boste lahko le tako vse naloge v službi opravili dobro in pravočasno, pa še za svoje zdravje boste poskrbeli.

Organizirajte se

Dobro organizirani ljudje so stresu podvrženi manj kot tisti, ki se delovnih nalog lotevajo po občutku in brez določenega urnika. Dobra organiziranost je še posebno pomembna pri projektnem delu in lovljenju rokov, zato si pred vsakim delovnim dnem vzemite minutko ali dve ter sestavite urnik in potek dela. Ker zahtevnejša opravila zahtevajo več zbranosti, jih opravite zjutraj, lažje naloge pa si prihranite za konec dneva.

Naučite se reči ne

Pri nekaterih je to popolnoma naravno, vendar pa večina, še posebno tisti, ki so prijazni in skrbni, odgovora ne skoraj ne poznajo. Ga tudi vi ne upate izreči? Začnite počasi in vljudno. Če boste razložili, da počnete že nekaj drugega, prav tako pomembnega, ne boste delovali nesramno. Pomembno je, da se naučite svojo energijo osredotočiti na tisto, kar je v tistem trenutku pomembnejše. S tem, ko se ognete stresu, pa veliko naredite za svoje zdravje.

Vzemite si odmor

Raziskave so pokazale, da človeškemu telesu zmanjka energije vsakih 90–120 minut, zato je priporočljivo, da si po tem času vzamete odmor, ki naj bo kakovosten. Če se le da, pojdite na zrak ali spijte skodelico čaja, če ne drugega, vstanite in se sprehodite po pisarni. Če delate za računalnikom, se pretegnite, pojdite stran od zaslona, saj se boste vrnili sveži in produktivnejši.

Nasmejte se

Mogoče imate srečo in imate zabavne sodelavce, ki vam na obraz rišejo nasmeh. Če ni tako, sami vsak dan poiščite dober razlog za nasmeh. Dokazano je, da smeh znižuje raven stresa, povečuje količino hormonov, kot sta kortizol in adrenalin, ter krepi imunski sistem. Pomagajte si s spletom, ki je poln zabavnih posnetkov in prisrčnih fotografij.

Sanjarite

Če vas smeh ne prepriča, si med nekajminutnim odmorom vzemite čas za sanjarjenje o stvareh, ki vas veselijo. Preberite dober članek o deželi, ki jo želite obiskati, oči odpočijte na fotografijah sanjskega kraja in podobno.

Privoščite si zdravo malico

To, kar telo dobi, tudi vrne, kar pomeni, da če dobi slabo prehrano, je rezultat utrujenost, stres in čezmerna teža. Zato je res boljša izbira za malico pojesti solato in sadje kot pa čips in čokolado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.