Slovenija
57 ogledov

Šest ovadb zaradi mučenja

pes Shutterstock
Živali. Veterinarska uprava jih vsako leto odvzame več deset; opravi pa več tisoč pregledov.

Mučenje. "Na srečo se v naši ambulanti nismo srečali s tako ekstremnimi poškodbami. Prej bi lahko rekla, da lahko ljudi pohvalim, saj so vse bolj ozaveščeni, poškodb na račun petard oziroma pirotehničnih sredstev ni. Imamo pa tudi vse več povpraševanja po pripomočkih za pomirjanje, namenjenih proti strahu, ki ga živali doživljajo ob pokih," je povedala Barbara Smolej Pokrajčevič z Veterinarske postaje Ljubljana.

Hrvaški brezsrčneži

Skupina mladostnikov je med novoletnimi prazniki v kraju Galižana v bližini Pulja psičku mešancu 89-letnice v gobček vtaknila petardo in jo aktivirala. Žival je bila tako hudo poškodovana, da jo je moral dežurni veterinar puljske veterinarske postaje, ko jo je lastničin sin prinesel k njemu, uspavati. Vest je pljusknila čez hrvaške meje, na Facebooku je nastal tudi profil skupine, ki želi javno objavo imen tistih, ki so se izživljali nad Miškom, prijaznim osemletnim mešancem. Dva soseda naj bi celo videla storilce, ki so prišli na dvorišče hiše lastnice psa; primer preiskuje policija. Veterinar je ugotovil, da je imel pes v glavi in vratu tudi dva metka zračne puške.

Zakonodaja stroga

Slovenska zakonodaja prepoveduje obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi; če pa so ta dejanja storjena naklepno in povzročijo hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče trpljenje oziroma žival zaradi tega pogine, gre za kaznivo dejanje mučenja; zanj je predvidena denarna kazen ali zapor do enega leta.

Odvzeli 77 živali

Matjaž Emeršič z uprave za veterinarstvo nam je povedal, da so do avgusta lani, novejših podatkov še ni, na področju zaščite živali izvedli 2.336 pregledov, prejeli 572 prijav, izrekli 546 glob, izvedli 77 odvzemov živali in podali šest kazenskih ovadb zaradi mučenja živali. V letu 2011 so odvzeli 278 živali. Odvzamejo jih iz različnih razlogov.

Komentarjev 1
  • Izudin 20:55 05.januar 2013.

    Naši mučitelji mačk so bili še bolj originalni, so mačke še na štrom priklapljali, polivali z bencinom in zažigali, ... Skratka, "naši" nič ne zaostajajo za Hrvati. Je pa dejstvo, da kar je nekdo sposoben narediti z živaljo, je sposoben ...prikaži več narediti tudo človeku.