Svet > Hrvaška
291 ogledov

Šest stvari, ki jih niste vedeli o Hvaru

Žurnal24 main
Hvar je čudovit hrvaški otok, ki vam poleg lepih plaž in čistega morja ponuja še pestro nočno življenje, kjer bi lahko srečali tudi princa.

Hvar ni le najdaljši, poznan je tudi kot najbolj sončen naseljeni otok na Hrvaškem. Letno ima namreč kar 2.718 sončnih ur, kar je največ na Jadranu in med prvimi v Evropi. Dolg je 67,5 kilometrov.

Na Hvaru je zaradi tople mediteranske klime topleje tudi v zimskem času. Povprečna temperatura zraka v zimskih mesecih je kar 9,1 stopinja Celzija. V juliju je povprečna temperatura 24,8 stopinj Celzija.

Tudi kulturna dediščina


Bil je naseljen že v pradavnini, kasneje so ga naselili Iliri. V začetku 4. stoletja so se spopadli z Grki, ki so pričeli s kolonizacijo na otoku.  

V 16. in 17. stoletju je bil Hvar središče hrvaške književnosti, najbolj znani osebnosti s tega obdobja sta Petar Hektorović in Hanibal Lucić.

Zaradi njegove lepote ga obiščejo številni zvezdniki, med njimi so tudi Beyonce, Jay-Z, princ Harry, Edward Norton, Tom Cruise, Michael Schumacher, Eva Longoria in mnogi drugi.

Mesto Hvar ima najstarejše ljudsko gledališče v Evropi, zgrajeno leta 1612. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.