Slovenija
29 ogledov

"Rezultat je najpomembnejši"

Jeroen Dijsselbloem Reuters
Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem se je na delovnem kosilu s finančnim ministrom Urošem Čuferjem danes v Ljubljani seznanil z ukrepanjem Slovenije za izhod iz krize.

Šef evroskupine in nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem je dejal, da proces pregleda bank traja dlje, kot bi si želeli, kar kaže na to, kako kompleksni so ti procesi. Poudaril je, da se mu bolj kot hitrost zdijo pomembni verodostojni rezultati. "Rezultat je najpomembnejši," je bil jasen. Pomembno se mu zdi, da se vajo opravi dobro in pri tem dobi prave podatke ter nato sprejme zaključke, kot pa da se skuša hiteti.

"Slovenija ni poskusni zajček"

Zavrnil je očitke, da bi bila Slovenija poskusni zajček za podobne vseevropske preskuse v sistemskih bankah prihodnje leto. Opozoril je, da Slovenijo in evropske partnerice čaka še veliko dela, a ključno se mu zdi, da se te naloge opravijo dobro in da pregled bank sledi najvišjim možnim standardom. Tako naj bi zagotovili, da bodo lahko tako slovenski državljani kot finančni vlagatelji prepričani, da bodo slovenske banke v prihodnje v dobri kondiciji.

Dijsselbloem je zagotovil, da je tukaj zato, da Slovenijo podpre pri samostojnem soočanju z nakopičenimi težavami. O drugih scenarijih zato ni želel špekulirati. Prav tako ni želel komentirati metodologije, ki se uporablja pri izvajanju stresnih testov, saj je to po njegovih besedah v pristojnosti regulatorjev, ECB in Evropske komisije.

Minister Uroš Čufer je izrazil pričakovanje, da se metofologija pri vseevropskih obremenitvenih preskusih prihodnje leto ne bo bistveno razlikovala od uporabljenih metod pri pregledih slovenskih bank. Nizozemskemu kolegu je predstavil, kako so do zdaj pri nas potekale reforme na različnih področjih, kakšno je trenutnos tanje in kakšni so vladni načrti za v prihodnje.

Slovenija lahko pričakuje vnovičen poziv, naj odločno ukrepa na treh frontah: pri sanaciji bančnega sistema - vključno s čimprejšnjim sprejetjem novele zakona o bančništvu, pri konsolidaciji javnih financ in pri privatizaciji.

Ugibanja o rezultatih pregleda bank

Šef evroskupine prihaja na obisk v času, ko v državi vlada zatišje pred razkritjem izida zdravstvenega pregleda osmih slovenskih bank, ki se pričakuje decembra in ki bo pokazal, ali bo Slovenija potrebovala finančno pomoč.

Že dolgo se napoveduje, da bodo rezultati za največjo banko, Novo Ljubljansko banko (NLB), znani prej. Po napovedih neslovenskih virov v Bruslju naj bi bili znani prav danes, a na slovenski strani zatrjujejo, da diagnoze za NLB danes še ne bodo imeli v rokah.

Komentarjev 21
  • privat 11:59 25.oktober 2013.

    ta šef evroskupine je kratke pameti..??.kako se lahko sploh pogovarja z takimi ljudmi..ki neznajo nič drugega kakor to kar delajo....eni kradejo ,drugi lažejo tretji zavajajo....enostavno je treba dati druge ljudi da nas vodijo in upravljajo. Vsekakor pod socialno državo ...prikaži več ,drugač je bolje vzeti orožje in živeti v hosti.

  • borat 17:33 21.oktober 2013.

    Kot da pride butalec v butale preverjat če vse po butalsko delajo. Do zdaj sem mislo da sem nor - zaj vem da sem ok

  • borat 17:33 21.oktober 2013.

    Kot da pride butalec v butale preverjat če vse po butalsko delajo. Do zdaj sem mislo da sem nor - zaj vem da sem ok