Slovenija
21 ogledov

Sestavljanje vlade trši oreh

Alenka Bratušek Saša Despot
Podpora nezaupnici je, vprašanje, kako bo z vlado. Virant: predčasne volitve bodo, vprašanje je le, ali pomladi letos ali naslednje leto.

Medtem ko je gotovo podporo pri glasovanju o konstruktivni nezaupnici napovedalo 53 poslancev, več težav lahko pričakujemo pri oblikovanju prihodnje vlade. "To, da bomo podprli nezaupnico, še ni nobeno jamstvo, da bomo vstopili tudi v novo vlado," je dejal predsednik DL Gregor Virant. Odločalo bo, ali se jim bo uspelo dogovoriti glede sanacije bančnega sistema in upravljanja državnega premoženja.

Na vprašanje novinarjev, ali padec vlade Janeza Janše pomeni tud konec nove koalicije je Virant odgovarja: "V nekaj tednih bomo glasovali tudi o vladi kot celoti, seveda, če bo nastala koalicija oziroma koalicijska pogodba za naprej." Poudaril je, da bomo v vsakem primeru imeli predčasne volitve. "Vsekakor bomo imeli predčasne volitve, vprašanje je le, ali spomladi naslednje leto ali pomladi letos."

Pogajanja potencialnih koalicijskih partneric PS, SD, DeSUS in DL se bodo začela v četrtek.

Han proti datumu volitev

Matjaž Han iz SD meni, da bo Bratuškova danes dobila možnost, da sestavi vlado. „Danes zvečer ali jutri popoldan bodo pogajanja, kjer bodo naši pogajalci izpogajali, kar je dobro za Slovenijo,“ je o programskih razlikah dejal Han.

Meni pa, da ni pametno, da bi v koalicijsko pogodbo vpisali datum predčasnih volitev. Možnost, da bi vlada ostala do konca mandata komentira z besedami: „Če bi popravili krvno sliko, finančno, socialno sliko v tej državi, jaz nimam nobenih težav z nobeno vlado, če bi vladala do konca mandata."

Janja Klasinc iz PS je poudarila, da mora vsaka koalicija najti skupni jezik. "Se bomo že morali zmeniti. Radi bi ugodili zahtevam, ki so jih povedali demonstranti," je dejala. "Ti hočejo videti v parlamentu ljudi, ki jih sami izberejo. Izvolitev Bratuškove je lahko korak do predčasnih volitev."

Komentarjev 15
  • 1111 07:12 28.februar 2013.

    Gregor, volitve bodo za določene stranke pogreb...tudi zate! Slovenci si takega hinavca ne zaslužimo, ADIJO!

  • PasjiDrekiVsepovsod 06:04 28.februar 2013.

    Za ćefurje.

  • Scott 02:47 28.februar 2013.

    Pa Delo, Dnevnik, Večer...............