Slovenija > Črna kronika
27 ogledov

Šesterica s fiktivnimi pogodbami do 800.000 evrov

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Po neuradnih informacijah so ovadbe povezane s preiskavo, ki je leta 2009 potekala na Apeku.

Kriminalisti so podali kazensko ovadbo zoper šest fizičnih in šest pravnih oseb iz območja Ljubljane in Maribora zaradi suma storitve 31 kaznivih dejanj zlorabe položaja, pranja denarja, dajanja in jemanja podkupnine ter hudodelskega združevanja.

V preiskavi, ki je zaradi zahtevnosti in obsežnosti trajala več kot tri leta, je bila pridobljena in proučena obsežna dokumentacija v povezavi s poslovanjem šestih osumljenih in njihovimi gospodarskimi družbami v obdobju od leta 2005 do 2010, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

S fiktivnimi pogodbami do zaslužka

V predkazenskem postopku je bilo opravljenih 17 hišnih preiskav, analiziranih več poslovnih računov gospodarskih družb in fizičnih oseb glede poslovanja v tem obdobju ter opravljenih več razgovorov z osebami, ki so dale koristne informacije. Prav tako je bilo opravljenih več pregledov zaseženih elektronskih naprav.

Na podlagi zbranih podatkov so kriminalisti ugotovili, da sta dva osumljenca vodila hudodelsko združbo, ki je izvrševala očitana kazniva dejanja, štirje osumljenci pa so s svojimi gospodarskimi družbami sodelovali v hudodelski združbi, ki si je s sklepanjem fiktivnih pogodb mimo zakona o javnem naročanju in sklepanju poslov, ki bistveno presegajo vrednost opravljenih storitev iz sklenjenih pogodb, pridobila več kot 800 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Ovadbe zaradi podelitve dovoljenja UMTS Tušmobilu?

Po neuradnih informacijah STA so ovadbe povezane s preiskavami, ki so aprila 2009 potekale v prostorih Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek). V javnosti je takrat krožilo več informacij, zaradi česa naj bi preiskava potekala, po poročanju nekaterih medijev pa naj bi bil razlog za preiskavo podelitev dovoljenja za UMTS Tušmobilu.

Komentarjev 2
  • dino.sepe 09:39 12.april 2013.

    Ta šesterica oz. te pogodbe ki se omenjajo nimajo nobene vezi z podeljevanjem frekvenc Tušmobilu. Ne vem zakaj se v članku omenja Tušmobil, če pa tukaj sploh ni nobene povezave. Tista preiskava je zaključena in je bilo že ugotovljeno, da ...prikaži več ni bilo nepravilnosti. Da pa se takšne stvari dogajajo v javnem sektorju pa me niti ne preseneča, glede na mizerne plače, ki jih imajo. Je treba postrani potem kaj še zaslužit, če imaš te pristojnosti. Logično.

  • dragec 14:40 11.april 2013.

    Mi slovenci - sam lopof do lopofa