Slovenija
48 ogledov

Šesti blok brez evropskih milijonov

Stajerska 19.08.11, tes, termoelektrarna sostanj, tes 6, gradbisce, gradnja, fot Žurnal24 main
EIB. Evropska banka Tešu ni odobrila posojila.

Svet direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) v sredo Tešu ni dodelil 440 milijonov evrov posojila, za katerega je poroštvo sicer dala država. Po naših informacijah so sprva vlogo Teša nameravali zavrniti, a so po posredovanju podpredsednika EIB Antona Ropa odločanje o posojilu preložili na eno od prihodnjih sej. Ko smo Ropa prosili za komentar, nas je naslovil na službo za odnose z javnostmi banke.

Alstom bo spet čakal

Če bi bilo posojilo odobreno ta teden, bi Alstom (dobavitelj opreme za šesti blok v Šoštanju) denar za opravljena dela prejel do dogovorjenega roka – konec februarja. Zdaj pa ni jasno, ali bo Teš denar zagotovil kje drugje ali bo Alstom znova začel umikati delavce iz Šoštanja.

Vršilec dolžnosti direktorja Teša Franc Rosec se na naše klice ni odzival, iz Holdinga Slovenske elektrarne, ki je lastnik Teša, pa so nam potrdili zgolj, da je EIB odločanje o posojilu za šesti blok prestavila. "Tega ne morem komentirati, lahko le povem, da smo bili z EIB dogovorjeni o vsem. Kaj se je zgodilo na zadnjem sestanku, pa ne vem, ker me ni bilo več tam," pa pravi bivši direktor Teša Simon Tot.

Pomagal tudi Peterle?

Neuradno se omenjata dva razloga za odločitev EIB. Zadnji dan januarja je predsednik banke Werner Hoyer prejel pismo evropskih poslancev, v katerem so ga pozvali, naj iz okoljevarstvenih in drugih razlogov posojila Tešu ne odobri. Pismo, v katerem je navedeno, da poteka širša preiskava suma korupcije pri projektu, ki ni povsem skladen z evropsko zakonodajo, njegova ekonomska upravičenost pa je prav tako pod vprašajem, je podpisal tudi naš evropski poslanec Lojze Peterle.

Drugi možen razlog pa lahko leži v nezadostnih zavarovanjih za posojilo, kajti Teš je dosedanja posojila že najemal z zastavo elektrike, ki jo bo šele proizvedel. Zato je družba v tem primeru državi ponujala menično zavarovanje, a je ta predlog finančno ministrstvo zavrnilo.

Komentarjev 7
  • URIAH HEEP 08:21 10.februar 2013.

    Bil je tudi "prvi" predsednik vlade.Imel je tudi polne hlače dreka v CD, ko je YU vojska napadla Slovenijo.

  • Villa 17:21 09.februar 2013.

    Slovenci ste bolani v glavi. Ni vam pomoči.

  • korisnik_5299 17:00 09.februar 2013.

    TEŠ-6 je že od vsega začetka deležen mnogih kritik, tako okoljevarstvenih kot korupcijskih sumov. V tem poslu naj bi imeli roke v marmeladi vsi, ki kaj veljajo v našem političnem prostoru in energetiki. Če so ocene okoljevarstvenikov pravilne, bi morali ...prikaži več projekt že zaradi tega ustaviti! Preveriti pa je nujno tudi resničnost navedb o koristih posameznikov pri tej jami brez dna! Morda nas je EIB zaščitila pred samim seboj!?