Slovenija
52 ogledov

Šestošolec napadel delavko šole in jo hudo poškodoval

Nasilje Profimedias Fotografija je simbolična.
Ravnateljica OŠ Vojnik: "To je prvi tak dogodek pri nas, smo v šoku"

Učenec Osnovne šole Vojnik je v petek, 13. maja, med odmorom hudo poškodoval delavko šole, nas je obvestil bralec. "Res je do takega izbruha prišlo, zgodilo se je na hodniku šole. Zadevo smo predali strokovnim službam, torej policiji in centru za socialno delo," je potrdila ravnateljica Olga Kovač. Učenec je delavko, ki je bila zaposlena preko javnih del in je opravljala dela in naloge informatorja ter bila v pomoč zaposlenim med dežurstvom na hodniku šole, tako močno potisnil, da je padla.

Ravnateljica: Prvi tak dogodek pri nas

Delavka šole ima zlomljeno roko, prav tako pa je pri padcu utrpela udarec v glavo. "Gre za prvi tovrstni dogodek pri nas in smo res pretreseni," pravi ravnateljica. "Na naši šoli so doslej bili pogoji tako za učence kot za učitelje varni, veliko smo se pogovarjali o nasilju, opravili številne aktivnosti v smeri, ki preprečujejo taka dejanja in nikoli še ni prišlo do dogodka, ki bi bil ogrožujoč."

Po neuradnih podatkih ne gre za otroka, ki bi bil v kakršni koli posebni obravnavi. 

O dogodku obveščena tudi policija

O dogodku je bila v petek obveščena tudi policija, ki še zbira obvestila obvestila. O dogodku bodo seznanili Center za socialno delo Celje, na Okrožno državno tožilstvo pa bodo poslali poročilo o negativnem  ravnanju, ki ga je storil otrok.

"Preverimo tudi druge okoliščine"

Na generalni policijski upravi sicer pravijo, da podatkov o kaznivih dejanjih ne vodijo na način, da bi bilo mogoče pridobiti število nasilnih kaznivih dejanj v razmerju učenec do učitelja
oziroma delavca šole. "Osebe mlajše od 14 let namreč v skladu z določilom kazenskega zakonika niso kazensko odgovorne, posledično o tem ne vodimo podatkov.  Lahko pa potrdimo, da smo občasno  obveščeni o takšnih dogodkih (fizično nasilje učenca do delavca šole). V slednjem primeru zberemo vsa obvestila in informacije o primeru in v kolikor so podani znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja o tem obveščamo tožilstvo v vsakem primeru pa center za socialno delo ter po potrebi tudi v nadaljevanju sodelujemo s strokovnimi službami. V takšnih situacijah se preverijo tudi druge okoliščine, ki se nanašajo na vzgojo otroka (družinske razmere, okoliščine ki nakazujejo na zanemarjanje mladoletne osebe....)," je sporočila tiskovna predstavnica Vesna Drole.

Za preprečevanje nasilja je pomembno preventivno delovanje in vzgoja, ki se prične doma in se nadaljuje v izobražvalnih ustanovah. Otroci morajo spoznavati načine reševanja konliktov brez nasilja, učiti se strpnosti in to ne glede na koga imajo "na nasprotni strani", še dodajajo na GPU.

Sviz: Gre za izjemen dogodek

Na Sindikatu vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pravijo, da tako grobega napada na zaposlenega v šoli, niso zabeležili že dlje časa. Da so fozični napadi na učitelje redki, oziroma vsaj redko zabeleženi, kažejo tudi podatki šolskega inšpektorata, ki ne v lanskem ne letošnjem letu tovrstnega nasilja ni obravnaval. Inšpektorat je sicer lani vodil 72 postopkov z obravnavanimi 102 očitanimi kršitvami v sedmih vrtcih, 78 OŠ in 11 srednjih šolah. letos pa 11 postopkov z obravnavanimi 14 očitanimi kršitvami, dve v vrtcu, in devet v OŠ.

nasilje | Avtor: MIZŠ MIZŠ

Pečan: Težave povzročajo tudi starši

"Težko bi rekel, da tovrstno nasilje v zadnjih letih narašča," pravi predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. "Zelo pogoste so druge oblike nasilja, učitelji so vedno bolj pogosto izpostavljeni subtilni ravni nasilja staršev. Tovrstno nasilje je bistveno bolj prisotno," pravi Pečan, ki opozarja tudi na težavo z učenci, ki jim je pripisana hiperaktivnost. "Šole si postavljamo vprašanje, kaj s takim otrokom početi. Ko je v razredu s še 25 učenci, ni prostora za teorijo pač pa je treba delovat. Tedensko je takemu otroku dodeljenih od tri do pet ur za socialno delo, dobiti spremljevalca od ministrstva zanj je skoraj nemogoče. Ko se pa se zgodi mejni dogodek, se začnejo postavljat vprašanja, namesto, da bi se postavljala že prej."

Preberite tudi:

Ničelna toleranca do nasilja? Da, a le za žrtve!

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • Pepe007 08:33 17.maj 2016.

    Naslovi so tako alarmantni, da sem mislil, da je učenec prišel vsaj z orožjem načrtno v šolo. Očitno pa gre za dejanje v trenutku jeze in odraslo osebo, ki je verjetno v tistem trenutku nesrečno stala, da je od potiska ...prikaži veča šestošolca sploh padla.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:09 16.maj 2016.

    Ne takrat je bila tehnika izobraževanja in vzgoje še slabša, so se pa razmere od takrat poslabšale zato ker je v tem času vzniknilo ogromno novih motilcev pozornosti ki jih prej ni bilo. Če bi tako vzgajal otroke kot se ...prikaži več je včasih vzgajalo bi jih dejansko bodisi spremenil v odpadniške upornike al pa v reveže z zlomljenim duhom.

  • Avatar olor
    olor 22:43 16.maj 2016.

    Hoteli smo demokracijo in sedaj jo imamo. Ne bo dolgo tega, ko bomo imeli primere kot so v Ameriki. Bog ne daj da bi se zgodilo obratno, takoj dobi izredno odpoved, in kaj se bo zgodilo zakonitim zastopnikom, najmanj, da ...prikaži več plačajo vse stroške zdravljenja in odškodnino oškodovani osebi.