Zdravje > Aktualno
9 ogledov

Sestra ozdravela, nova okužba na Norveškem

Medicinska sestra ebola EPA
Medicinsko sestro čaka še zadnji test, da bo tudi uradno prebolela ebolo. O novem primeru okužbe s smrtonosnim virusom poročajo z Norveške.

Krvni test pri španski medicinski sestri v nedeljo resda ni več pokazal okužbe z ebolo, a dokončen odgovor bo dal šele drugi test, ki ga bodo izvedli v torek. Tudi v primeru ozdravitve bo morala še dolgo ostati v bolnišnici, saj je bolezen močno prizadela njena pljuča in druge organe. Njen mož napoveduje tožbo oblasti.

V krvi 44-letne Terese Romero glede na v nedeljo izveden test ni več virusa ebola. Rezultat naj bi v torek dokončno potrdil še en test - le če bo tudi ta negativen, bo mogoče reči, da je bolnica premagala okužbo, je danes v Madridu poudaril tiskovni predstavnik ekipe strokovnjakov španske vlade Fernando Simon.

Terapija in zdravila niso znani

Drugi test je potreben, ker so medicinsko sestro do petka zdravili z različnimi zdravili, ki bi lahko zakrila prisotnost virusa, navedbe Simona povzema nemška tiskovna agencija dpa. Katero vrste terapije in zdravil so pri Romerovi uporabili, ni uradno znano. Med drugim naj bi prejela krvni serum darovalcev, ki so preživeli okužbo z ebolo in razvili ustrezna protitelesa. Poleg tega naj bi dobila različna poskusna zdravila, vključno s kombinacijo več protiteles ter na Japonskem razvito zdravilo, ki se načeloma uporablja pri gripi.

Romerova se je z ebolo okužila med zdravljenjem misijonarja v madridski bolnišnici. Šlo je za prvi primer prenosa ebole s človeka na človeka v Evropi. 15 ljudi, s katerimi je bila v stiku, je v karanteni v bolnišnici Carlos III. v Madridu, a zaenkrat ne kažejo simptomov okužbe. Če bo tako tudi ostalo, jih bodo drugega za drugim v naslednjih dneh odpuščali. Soprog medicinske sestre, ki je prav tako v karanteni, je napovedal, da bo zaradi vsega skupaj tožil španske oblasti. "Pred sodiščem bom dokazal, da je bilo reševanje krize z ebolo šušmarstvo," je moški napovedal v video posnetku, ki ga je medijem predala tiskovna predstavnica družine. "Zadnjo kapljo krvi bom dal, da ubranim njeno čast in dostojanstvo," je še dejal. Nekateri politiki so po potrditvi okužbe Romerovi posredno pripisovali sokrivdo za to. Pri odstranjevanju zaščitne obleke naj namreč ne bi bila dovolj previdna.

Nova okužba

O ozdravitvi še ene okužene z ebolo sicer danes poročajo z Norveške. Tam so zdravili norveško sodelavko organizacije Zdravniki brez meja, ki se je okužila med delom v Sierri Leone. Kot so sporočili iz organizacije, so jo že odpustili z oddelka za intenzivno nego univerzitetne bolnišnice v Oslu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 1
  • h3o 17:28 21.oktober 2014.

    prepoved: prihod vseh potnikov v slozapreti je potrebno mejetorej nobenega spustiti v državo. Kdor zapusti državo ne sme iti več v njo, dokler ebola ne izgine.Bolje je preventiva kot kurativa! Ebola lahko zdesetka ljudi