Slovenija
68 ogledov

Sestra: nenavadne stvari z morfijem so se dogajale že leta 2013

Globus Globus
Sumljivi primeri smrti naj bi se na Nevrološki kliniki dogajali že leta 2013, piše hrvaški tednik Globus, ki zdravnika Radana primerja z Jackom Kevorkianom. Sestre so za dogajanje vedele. Vodušku naj bi tudi grozili.

Strokovni direktor nevrološke klinike David Vodušek je za današnjo številko hrvaškega tednika Globus povedal, da je prvi pacient v nepojasnjenih okoliščinah umrl že januarja lani, in ne decembra, kot so poročali mediji.

"Očitajo nam, da nismo reagirali pravočasno, še posebej po januarju 2014. Od takrat Radan ni delal sam. Delal je, kar je delal, a nekatere medicinske sestre so vse to vedele. Pred tem je, kot strokovnjak in inteligenten človek, lahko delal zadeve, ki so bile skrite, v tem okolju pomanjkanja kadrov, nočnih dežurstev in umirajočih pacientov, a od januarja bi moralo biti vse drugače, to je gotovo. To je tragedija naše klinike."

Radan mu je dejanje priznal

Vodušku je, kot razlaga za Globus, Radan priznal, da je 16. decembra lani 83-letniku dal injekcijo kalija in morfija. Naslednji dan je to zanikal. Sestri je, trdi Vodušek, naročil, da dajanja kalija ne zapiše v dokumentacijo.

"Nisem želel, da bi bil pacient premeščen na oddelek, saj bi tam samo trpel. Bil sem sočuten, saj sem ga zdravil dolgo časa. Rešitve več ni bilo. To sem storil iz sočutja," mu je pojasnil Radan.

Vodušek je nato obvestil policijo in nadrejene, Radanu pa prepovedal nadaljnje delo. Še isti dan pa je, kot je opisal za Globus, prejel telefonski klic."Vem, da ste Radanu prepovedali, da še naprej dela. Umaknite to do večernih poročil," se je glasil ukaz, pravi Vodušek. Kot je znano, je Radan naslednji dan pomoč pri smrti zanikal in Vodušku sporočil, da je šlo le za provokacijo, s katero je hotel opozoriti na razmere na oddelku. 

"Medicinske sestre so molčale"

"Radan je dajal smrtonosne injekcije kalija in morfija umirajočim pacientom, to so medicinske sestre na oddelku vedele, a so molčale," pravi Vodušek. Ena od medicinskih sester pa je po poročanju Globusa povedala tudi, da se je nekaj čudnega z morfijem dogajalo že leta 2013.  

Hrvaški tednik poroča, da se je z razkritjem primera Radan odprla Pandorina skrinjica. Vsi se sprašujejo, koliko ljudi je slovenski Jack Kevorkian ubil? Njegov odvetnik trdi: vse je podtaknjeno. Slovenija je v šoku. 

Radan med najboljšimi slovenskimi zdravniki

Radana, ki ima hrvaško poreklo, opisujejo kot velik up slovenske medicine. Večkrat nagrajeni študent je v Afriki delal humanitarna dela. Ob rednem delu na kliniki v UKC Ljubljana, je dežural v helikopterski enoti nujne pomoči. Za Radana naj bi veljalo, da je en najboljših zdravnikov v Sloveniji.

Po tem je, kot piše Globus, izgubil razum, postal odvisen od zdravil, večkrat skušal narediti samor in si predstavljal, da je bog. Umirajočemu starcu, svojemu pacientu, ki mu je trikrat rešil življenje, je, kot sumi policija, vbrizgal mešanico kalija in morfija, piše Globus. Nato je vse priznal svojemu šefu.

dezurni@zurnal24.si
ČETRTEK 28.05.2015, 10:13, osveženo: 10:55
NATISNI PISAVA

V UKC so za prvo smrt v nejasnih okoliščinah vedeli že januarja lani

Avtor: Aleksander Kolednik

Prvi pacient je v nerazjasnjenih okoliščinah umrl januarja lani, in ne decembra, kot so poročali mediji, je za hrvaški Globus v zvezi s primerom Radan povedal šef nevrološke klinike David Vodušek.

       
0
   
       
0
       
3
       
3
       
'Očitajo nam, da nismo reagirali pravočasno, še posebej po januarju 2014. Od takrat Radan ni delal sam. Delal je, kar je delal, a nekatere medicinske sestre so vse to vedele,' pravi strokovni direktor ljubljanske nevrologije David Vodušek. "Očitajo nam, da nismo reagirali pravočasno, še posebej po januarju 2014. Od takrat Radan ni delal sam. Delal je, kar je delal, a nekatere medicinske sestre so vse to vedele," pravi strokovni direktor ljubljanske nevrologije David Vodušek.

Ena od sester je po poročanju Globusa izjavila tudi, da se je nekaj čudnega z morfijem dogajalo že leta 2013, zato se postavlja vprašanje, če so v UKC Ljubljana takrat sploh reagirali in zadevo prijavili policiji. Za pojasnila smo se obrnili tako na UKC kot na policijo.

Odgovore UKC še čakamo, na policiji pa nam na naša vprašanja niso odgovorili. "Preiskava sumov določenih kaznivih dejanj še poteka, zato vam podrobnosti v tej zvezi zaradi operativnih razlogov in tajnosti predkazenskega postopka ne moremo pojasnjevati," so zapisali.

Ena od sester slišala Radana reči "primer zaključen"


Globus sicer v današnji izdaji piše, da policija v zvezi s primerom Radan na nevrološki kliniki ljubljanskega kliničnega centra preiskuje 40 primerov smrti. Policija je med drugim ugotovila, da je Ivan Radan, ki je zaradi suma sedmih umorov v priporu, enemu od težko bolnih ostarelih povečeval količino morfija. Kmalu za tem je pacient umrl. Pri drugem se je po povečanju doze morfija odločil za dajanje propofola, čeprav za to ni bilo medicinskih razlogov.

Smrt je nastopila le nekaj minut po infuziji. Ena od sester je za tem, kot trdi policija, slišala Radana reči "primer zaključen". Neka druga sestra pa je izjavila, da se je z morfijem na kliniki nekaj čudnega dogajalo že leta 2013.

Radan Vodušku: To sem storil iz sočutja


Strokovni direktor nevrološke klinike David Vodušek je povedal, da je prvi pacient v nerazjasnjenih okoliščinah umrl januarja lani, in ne decembra, kot so poročali mediji. Pravi, da mu je Radan priznal, da je 16. decembra lani 83-letniku dal injekcijo kalija in morfija, a je naslednji dan to zanikal. Sestri je, kot trdi Vodušek, pri tem naročil, da dajanja kalija ne zapiše v dokumentacijo, ona pa ga je ubogala.

Vodušek trdi, da je za sumljive okoliščine smrti pacienta izvedel šest dni pozneje. "Bil sem šokiran. Česa takega ne bi nikoli pričakoval. Za Radana sem do takrat dobival same pohvale, nobenih pritožb," je pojasnil. Ko je Radana vprašal, ali je res storil, kar se mu očita, mu je ta odgovoril: "Nisem želel, da bi bil pacient premeščen na oddelek, saj bi tam samo trpel. Bil sem sočuten, saj sem ga zdravil dolgo časa. Rešitve več ni bilo. To sem storil iz sočutja."

'Klinika smrti dr. Radana,' so v Globusu naslovili članek o dogajanju v ljubljanskem UKC. "Klinika smrti dr. Radana," so v Globusu naslovili članek o dogajanju v ljubljanskem UKC.

Grožnja Vodušku: Umaknite prepoved Radanu do večernih poročil


Vodušek nadalje pripoveduje, da je takoj obvestil policijo in nadrejene, Radanu pa prepovedal nadaljnje delo. Še isti dan je, kot pravi, nato prejel telefonski klic. "Vem, da ste Radanu prepovedali, da še naprej dela. Umaknite to do večernih poročil," se je po Voduškovih besedah glasila grožnja. Naslednji dan je Radan spremenil zgodbo. V e-pošti Vodušku je zapisal, da je šlo le za provokacijo in da dejanja ni storil.

"Očitajo nam, da nismo reagirali pravočasno, še posebej po januarju 2014. Od takrat Radan ni delal sam. Delal je, kar je delal, a nekatere medicinske sestre so vse to vedele. Pred tem je, kot strokovnjak in inteligenten človek, lahko delal zadeve, ki so bile skrite, v tem okolju pomanjkanja kadrov, nočnih dežurstev in umirajočih pacientov, a od januarja bi moralo biti vse drugače, to je gotovo. To je tragedija naše klinike," je še za Globus povedal Vodušek.

"Medicinske sestre so vedele, a so molčale"


"Radan je dajal smrtonosne injekcije kalija in morfija umirajočim pacientom, to so medicinske sestre na oddelku vedele, a so molčale," je dodal. Kot še pravi Vodušek, pri Radanovih dejanjih ne more iti za evtanazijo, saj se nihče, niti pacient, ni strinjal z dejanjem.

Za odvetnika Milana Krstića je Radan žrtev zdravstvenega sistema. Trdi, da Radan ni usmrtil 83-letnika, ki mu je pred tem trikrat rešil življenje. Samo uprizoril je dajanje kalija, da bi opozoril na težave v zdravstvenem sistemu, ljudje iz tega sistema pa so se ga zato želeli znebiti, poudarja Krstič.

Komentarjev 2
  • jezero 06:35 29.maj 2015.

    To je del slovenskega zdravstva. Ko se ne ve, ali bodo pacienta potolkli ali zdravili, se vse neha.

  • maresem 13:26 28.maj 2015.

    To je SLO, imenovano Butale.