Svet
20 ogledov

Sever Italije stresel močan potres

POTRES Italija Sant' Agostino BLIZU Ferrara
1/15
Reuters
Sever Italije je zgodaj zjutraj stresel močan potres, ki je skupaj s popotresnimi sunki povzročil veliko škode, predvsem na kulturno-zgodovinskih objektih. Umrlo najmanj šest oseb. Potres smo čutili tudi v Sloveniji.

Središče potresa je bilo 36 kilometrov severno od Bologne v globini 10 kilometrov. Sunek je trajal 20 sekund, sledilo pa mu je še več popotresnih sunkov. Najmočnejši je področje stresel popoldan, imel pa je magnitudo 5,1 in je povzročil novo gmotno škodo. Prebivalci so prestrašeni in marsikdo se noče vrniti v svoja domovanja. Razmere je poslabšalo še slabo vreme, saj je na prizadetem območju pričelo deževati.

Eden od prvotnih sunkov je dosegel magnitudo 4,9, že pred tem pa je območje v okolici Milana stresel tudi sunek z magnitudo 4,1, je sporočila italijanska civilna zaščita.

Umrli med delom

Neposredno zaradi potresa so umrli najmanj štiri ljudje. Pnavedbah civilne zaščite so bili med njimi žrtve delavci v nočnih izmenah na območju Modene in Ferrare.

Enega je pokopalo v kraju Ponte Rodoni do Bondeno v bližini Ferrare, ko se je porušila tovarna plastičnih izdelkov, dva pa sta umrla, ko se je v kraju Sant'Agostino di Ferrara porušila tovarna keramičnih izdelkov.

Poleg tega naj bi bili s potresom povezani še najmanj dve smrti; 37-letna Nemka je po potresu začela težko dihati, nato pa je izgubila zavest in kmalu zatem umrla. Domnevajo, da je šlo za infarkt. Umrla pa je tudi sto let stara ženska. Reševalci domnevajo, da je umrla za posledicami napada panike.

V potresu je bilo po dosedanjih podatkih poškodovanih okoli 50 ljudi, od teh po navedbah civilne zaščite nihče huje.

"Velik pok"

"Prebudil me je potres okoli čerte ure. Je bil zelo močan in je trajal minuto, ali pa še več," je za BBC dejal novinar Frankie Thompson. Dodal je, da je ob 5.50 sledil popotresni sunek, ki pa ni bil tako močan kot prvi.
Eden izmed tamkajšnjih prebivalcev pa je za italijansko tiskovno agencijo ANSA povedal: "Slišal sem močan pok in stekel na teraso, saj sem se bal, da bom padel."

Velika gmotna škoda

Potres je zahteval tudi veliko gmotno škodo. Posnetki in fotografije z območja prikazujejo številne, večinoma starejše stavbe, ki so se jim porušile strehe, ponekod tudi cele stene. Porušili so se tudi številni cerkveni zvoniki. Na ulicah so kupi ruševin. Današnji potres je imel enako moč kot tisti, ki je 6. aprila 2009 prizadel italijansko mesto L'Aquilla v osrednji Italiji. Potres je tedaj zahteval več kot 300 smrtnih žrtev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.