Svet
38 ogledov

Shod neofašistov v Gorici

antifašisti
1/4
Anže Petkovšek
Shod neofašistične organizacije Casa Pound v Gorici se je zaključil mirno. Prav tako protest njihovih nasprotnikov.

antifašisti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Shod neofašistične organizacije Casa Pound v Gorici je minil brez incidentov, prav tako shod njihovih nasprotnikov.

Na strani Case Pound se je zbralo nekaj tisoč ljudi, nasprotnikov pa več kot tisoč. Shoda sta potekala ločeno, goriška mesta uprava ju je organizirala tako, da se neofašisti in antifašisti niso mogli srečati.

Shod skrajnodesničarske Case Pound pod geslom 'Italija, vstani, bori se in zmagaj' je potekal ob stoti obletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno.

Korakali v tišini

fašisti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Privrženci Case Pound so po Gorici korakali  mirno, postrojeno in v tišini. Nosili so zastave italijanske države in zastave gibanja, želvo z nakazanimi znaki svastike ter druge simbole, ki niso prepovedani. "Mirni smo vse dokler nas se nihče ne dotakne, v Gorico pa smo prišli slavit slavno vojno v kateri je Italija zmagla," je povedal en od privržencev neofašističnega gibanja. "Nismo proti vojni, saj je vojna del zgodovine in prva svetovna vojna je bila slavna," je dodal drugi.

fašisti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
 

Na koncu so v Parku spomina v Gorici pred spomenikom položili vence in prižgali tribarvne dimne rakete, S seboj so prinesli tudi italijansko zemljo.

Na čelu sprevoda krsta

Protifašisti so na začetek sprevoda postavili krsto ter se opremili s križi. Tako so skušali opozoriti, kaj je povzročila vojna. Med antifašisti so bili številni Slovenci pa tudi v črno oblečene skupine imenovane Black block.

antifašisti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 

Policija v pripravljenosti

Na zbor neofašistov so prišli predsem privrženci iz juga Italije. Varnost v mestu je poostrena, v Gorici je tako več sto policistov v polni bojni opremi. Večina trgovin je zaprtih. Zaradi možnosti, da bi protesniki prestopili mejo in povzročali incidente v Novi Gorici, je v pripravljenosti tudi slovenska obmejna policija. 

"Nekaj ni v redu"

fašisti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Večina Goričanov ni razumela zakaj je italijanska krajevna uprava dovolila manifestacijo neofašistov. "Če je dobil takšen shod dovoljenje celo od italijanskih oblasti, vemo, da nekaj ni v redu. Poleg tega bo to tik poleg meje in prepričana sem, da bo prišlo do provokacij. In ne samo danes, še kasneje se bodo nadaljevale. Tu v Sloveniji in naši zamejci, vsi smo zelo proti temu, res nas skrbi. Tega ne bi smeli dovoliti, pomislite, kako je starejšim, ki so doživeli fašiste v času vojne ...," je za Žurnal24 povedala Marija Pia Uršič iz Rožne Doline pri Novi Gorici.

Premier Miro Cerar je shod neofašistov ocenil kot neprimerno in nedopustno provokacijo. Zunanji minister Karl Erjavec  je italijanski veleposlanici v Ljubljani Rosselli Franchini Sherifis prenesel zaskrbljenost Slovenije zaradi shoda in obsodbo vsakršnega poskusa obujanja fašizma in njegovih idej.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Tupamaros 08:18 24.maj 2015.

    Tresla se gora rodila se miš. Našim boljševikom prav pride vsaka, tuja ali naša maškerada, da prikrijejo svojo nesposobnost ustvariti ljudjem prijazno in uspešno državo.

  • dragec 07:41 24.maj 2015.

    Isti isti SO BTUDI JANŠISATI

  • jakec1575 21:50 23.maj 2015.

    Sicer pa je to danes povsem nepomebno. Razen da se malo pošahira politično in se v kakšni drugi priložnosti tako navrže to zadevo kot dodatno figuro na šahovnici.