• Pon 18 do 27 °C
  • Tor 22 do 29 °C
  • Sre 22 do 29 °C
več na vreme.net

Opozorilo

2 komentarja

Shod za znanost: Raziskovalke in raziskovalci zahtevajo boljše pogoje!

Na več lokacijah po svetu, kot tudi v Ljubljani, raziskovalke in raziskovalci opozarjajo na pomembnost znanosti v družbi in pogosto mačehovski odnos vodilnih do njihovega financiranja.

B. E. / Ljubljana

Več sto znanstvenic in znanstvenikov, raziskovalk in raziskovalcev je danes na Shodu za znanost opozorilo na nezadostno financiranje, naraščajoči antiintelektualizem in zastarelo zakonodajo, ki jih hromijo. Tako so se pridružili mednarodnemu shodu "March for Science", ki bo to soboto.

Udeleženci shoda so se zgodaj popoldne zbrali pred Moderno galerijo, nato so se premaknili pred pred državni zbor, da bi zakonodajalce s svojimi deli - raziskavami, knjigami, elaborati, znanstvenimi članki -, ki so jih prinesli s seboj, opomnili na svoje zahteve. Organizacijski odbor Shoda za znanost, ki ga sestavljajo različni predstavniki znanstvenih organizacij, je namreč v javnem pismu vladi, državnemu zboru in državnemu svetu zapisal, da si želijo povečan obseg in izboljšan način financiranja raziskovalne dejavnosti.

Od leta 2011, ko je šlo za znanost 0,76 odstotka BDP, se je nato proračun namenjen znanosti zmanjšal do leta 2015 na vsega 0,44 odstotka BDP. Zgolj za primerjavo en odstotek BDP - do katerega si do leta 2020 prizadevajo priti tudi udeleženci Shoda za znanost - je leta 2015 država namenila za obrambo.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, dolgoletna profesorica in raziskovalka Univerze v Ljubljani, ki se je shodu tudi pridružila, je v izjavi za javnost sporočila, da globalno gibanje "March for Science", katerega namen je poudarjanje ključne vloge znanosti v družbi podpirajo. Ob tem pa je tudi zagotovila, da je ta vlada obrnila trend padanja sredstev namenjenih znanstvenemu raziskovanju. A ob tem velja poudariti, da trenutna sredstva niso na ravni iz leta 2011, ko se je začelo znatno nižanje sredstev.

Komentarja (2)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima