Zdravje > Aktualno
166 ogledov

Si moramo roke umivati z mrzlo ali toplo vodo?

Redno umivanje rok je prvi pristop k zdravemu življenju. Žurnal24 main
Ameriški znanstveniki zavrgli prepričanje, ki so nam ga vcepile naše babice.

Umivanje rok s toplo ali mlačno vodo je resda prijetneje, čeprav ne drži prepričanje, da mikrobe uničimo le na ta način.

Mit o zdravju, ki nas spremlja že od malih nog, so zdaj zavrgli še ameriški znanstveniki, ki pravijo, da vročina sicer ubija mikrobe, vendar bi morala biti voda v tem primeru zelo vroča in je nemogoče, da bi lahko roke držali pod njo.
Rezultati študije, ki je sicer zajela malo število ljudi kažejo, da je hladna voda, kar se uničevanja bakterij tiče, enako učinkovita. 

Kot navajaja BBC, je v zadnji študiji sodelovalo dvajset ljudi, strokovnjaki pa so ugotovili, da so bile njihove roke po umivanju z vodo pri 15-tih stopinjah Celzija, enako čiste kot v vodi, segreti na 38 stopinj.

"Pomembno je, da je umivanje rok udobno, naša raziskava pa je pokazala, da temperatura vode pri tem ni pomembna," je dejal profesor z Univerze Rutgers Donald Schaffner in ob tem opozoril tudi na zmanjšanje računov elektriko, predvsem v restavracijah.

Ob tem omenimo, da je lanska študija Univerze Vanderbilt pokazala, da si Američani s toplo vodo roke umijejo osem milijard-krat na leto, količina CO2, ki pri tem nastane, pa je enaka, kot jo proizvede 1,25 milijonov avtomobilov. 

Preberite še: Dan umivanja rok: Voda in milo ali razkužilo?

Če temperatura vode ni pomembna, pa je pomembno, da uporabimo milo in roke umijemo temeljito, drgnemo vsak prst posebej, dlani in hrbtno stran, tudi zapestja, in da vse to naredimo, potrebujemo od 15 do 30 sekund. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.