Magazin > Odnosi in prosti čas
52 ogledov

Si težko zapomnite imena?

govorjenje, očitanje, teženje Shutterstock
Imate težave s tem, da bi si zapomnili ime ravnokar predstavljenih znancev in znank?

Študija, objavljena v Journal of Consciousness and Cognition, je pokazala, da je ponavljanje ključ za to, da se nam določena informacija usidra v spomin. Vendar pa ni dovolj zgolj to, da ponovite ime sami pri sebi, najboljše je, če ga izrečete komu drugemu. 

Besede si zapomnimo veliko boljše, ko jih povemo drugi osebi

V študiji, usmerjeni na preučevanje tovrstnega področja, so strokovnjaki naročili 44 francosko govorečim študentom, da so brali besede iz zaslona, pri čemer so le-ti nosili močne slušalke, ki niso prepuščale nobenih zvokov. Tako participanti v eksperimentu niso slišali svojih lastnih glasov, morali pa so izvesti štiri dejanja: ponoviti besede v svoji glavi, ponoviti jih po tihem, tako da so pri tem premikali svoje ustnice, ponoviti jih naglas, medtem ko so gledali na zaslon in nazadnje, ponoviti jih naglas drugi osebi. Študentje so nato dobili v branje list z besedami, med katerimi so se skrivale tudi tiste iz zaslona ter bili naprošeni, da identificirajo tiste, ki so jih v eksperimentu morali ponoviti. Končni sklep omenjene študije je bil, da so si študentje veliko boljše zapomnili besede, ki so jih prebrali drugi osebi, kot tiste, ki so jih ponavljali na preostale tri načine sami pri sebi. Prisotnost druge osebe je v tem kontekstu predstavljala ključno razliko.

Victor Boucher, profesor na oddelku za lingvistiko in prevajanje na univerzi v Montrealu, pojasnjuje takole: "Vsi vemo, da je ponavljanje naglas dobro za spomin, a to je prva študija, ki dokazuje, da je v primeru, ko je ponovitev izvedena v kontekstu komunikacije, učinek priklica informacij večji.“ 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.