Slovenija
28 ogledov

"Sindikalisti, to je borba za nesposobne in lene!"

Javni uslužbenci bodo, če ustavno sodišče ne bo zadržalo odredbe ATVP, na svoje Žurnal24 main
Po spletu je zaokrožila anonimna izpoved javnega uslužbenca. V pismu, ki ga je poslal tudi sindikatom, graja "slabe" javne uslužbence, sindikate pa opozarja, da to ni borba za njihove člane, pač pa borba za nesposobne in lene.

"Zaposlen sem v državni upravi in se imam za dobrega delavca. Moj odnos do dela je zavzet, opravljam ga vestno in si prizadevam za kvalitetno opravljeno vsako naloženo nalogo. Ker sem dobro usposobljen, predvsem pa marljiv, mi to večinoma tudi uspeva.  Enakega mnenja je tudi moj nadrejeni, še več, enakega mnenja je tudi njegov nadrejeni. Oba sta v prvi vrsti poštena človeka in sodelavca, se z zaposlenimi veliko pogovarjata in nam dajeta vedeti, kadar sta zadovoljna z našim delom. Žal je trenutno stanje takšno, da za dobro delo ni denarne stimulacije, vendar se je potrebno zavedati, da je pač osnovna dolžnost zaposlenega dobro opravljeno delo," pismo začne javni uslužbenec.

In nadaljuje, da se v vsakem oddelku vsakega direktorata vsakega ministrstva najde zaposleni, ki dela slabo, ki svojega dela ne opravi kvalitetno in nima pravega odnosa do sodelavcev. "To kmalu opazijo nadrejeni, ki posledično  več  zahtevnejših nalog naložijo dobrim delavcem, slabšim pa vedno manj."

Slabih ni mogoče odpustiti

Poudari tudi, da slabših delavcev brez hujših kršitev v javni upravi sploh ni mogoče odpustiti, ne glede na to, ali delajo slabo.

Jezi ga, ker so mediji te dni polni obrazov predsednikov sindikalnih central s patetičnimi parolami, kako ne bodo dovolili odpuščanja, v zraku je spet grožnja vladi s stavko v javnem sektorju. "Tudi sam plačujem članarino sindikatu, a jo bom nemudoma prenehal! Dragi sindikalisti, to ni borba za svoje člane, to je borba za nesposobne in lene! Vaše stavke so že naravnost smešne. Sam osebno nisem sodeloval še v nobeni. V našem oddelku stavkajo samo tisti, ki nimajo kaj početi, mene namreč vse delo počaka, in če danes stavkam, bom jutri delal dvakrat več."

"Za koga so sindikati?"

Sprašuje se, za koga se zavzemajo sindikati. "Za čim več zaposlenih, za dajanje potuhe lenuhom in nesposobnim, za destimulacijo tistih javnih uslužbencev, ki se trudimo, ker se zavedamo odgovornosti svojega položaja in odgovornosti do državljanov, ki nas plačujejo? Odpuščanje v javnem sektorju je vendar krasna priložnost, da se znebimo lenih, nesposobnih in destruktivnih uslužbencev, ki jih drugače ni mogoče odpustiti."

Sam se sicer ne boji za svoje delo, ampak ga boli, da kljub temu, da dela več, dobiva enako oziroma manjšo plačo kot tisti, ki se jim delati ne da. Meni, da gredo prizadevanja sindikalistov v napačno smer. "Vem, da gre za politični boj, tudi sam ne podpiram trenutne vlade, vendar je to v realnem svetu marljivega delavca popolno irelavantno. Če hočemo učinkovit javni sektor, morajo biti zaposleni pridni in marljivi ljudje, s pravim odnosom do dela in tudi s pravim plačilom za opravljeno delo!" zaključi.

Komentarjev 22
  • mirko 10:48 27.september 2012.

    Ne bi verjel temu pismu, če sam ne bi delal v javni upravi. Trditev tega pisca je še kako resnična. Sam sem po marljivosti in sposobnosti nekje na sredini. Tako da jaz ostanem. Se pa strinjam, da je vsaj za ...prikaži več 30% preveč zaposlenih v javni upravi. Če bi se odpustilo 30% tistih najslabših, bi se z bolj pravičnim sistemom plačila po delovni uspešnosti njihovo delo z lahkoto prerazporedilo. Strošek za boljšo plačo marljivejših delavcev bi bil za devedeset procentov manjši od stroška za plačo lenuhov.

  • mirko 10:39 27.september 2012.

    Kako ugotavljati (ne)sposobnost ljudi?...................................Tako kot se to dela na zahodu !!!! Ni nam potrebno odkrivat tople vode, imamo vzornike, samo posnemat jih je treba. Povsem drugo vprašanje pa je ali to sploh hočemo. Delovni uspehi se morajo merit ...prikaži večerit po nekih jasnih kritrijih, sam sistem pa mora bit stroga hierarhija. Šefi so nagrajeni, če imajo dobre in delovno uspešne podrejene in tako vse do vrha.

  • samo.jst 09:42 27.september 2012.

    Javna uprava je leglo nepotizma in oportunistov. Kako pa ne bi bila, če pa nadrejenemu delo podrejenih ne pomeni ali bo konec meseca kruh na mizi ali ne. Pomislite, razpolagaš z denarjem, ki ni tvoj in ne glede na to ...prikaži več kako je delo narejeno, če sploh je, je tvoja plača zagotovljena. V skupini 20 ljudi, 15 se lahko komot 8ur na dan trudi izpahniti koleno s cinganjem noge in še vedno bo nadrejeni (lokalni veljak starega kova ponavadi z bogato rdečo preteklostjo... če le-teh prvin ni že podedoval in prišel na položaj preko fotra) uspel upravičiti kvazi uspešnost pričakovanih nalog.