Slovenija
57 ogledov

Sindikat vojakov zahteva razveljavitev pravil

Vojaki Saša Despot
Sindikat vojakov Slovenije zaradi "očitnih kršitev" kolektivne pogodbe za javni sektor zahteva razveljavitev pravilnika obrambnega ministrstva in na njegovi osnovi izdanega ukaza Generalštaba Slovenske vojske.

Sindikat vojakov je danes na vodjo širše vladne pogajalske skupine, notranjega ministra Gregorja Viranta, naslovil zahtevo za takojšnjo razveljavitev omenjenega pravilnika in ukaza. Oba dokumenta sicer določata plačevanje stalne pripravljenosti v višini 20-odstotne urne postavke in sta namenjena plačevanju javnih uslužbencev, ko so ti doma ob telefonu pripravljeni, da v primeru potrebe pridejo na delo.

V sindikatu so razložili, da pripadniki vojske na osnovi "spornega" pravilnika in ukaza prejemajo plačilo v isti višini, ko so pripravljeni za delo na delovnem mestu ali pa na določenem kraju v času straže, dežurstev ali na terenskih usposabljanjih.

Po njihovi oceni bi se moral čas, ko je delavec na delovnem mestu ali na s strani delodajalca določenem kraju, obravnavati kot redni delovni čas. "Ko gre za čas izven rednega delovnega časa, pa gre za nadurno delo," so poudarili v sindikatu vojakov.

Ob tem napovedujejo, da se bodo, če do razveljavitve pravilnika in ukaza ne bo prišlo, obrnili na delovno in socialno sodišče.

Komentarjev 1
  • dragec 11:57 16.julij 2013.

    SINDIKATI V SV, MORS, POLICIJI IN MNZ, KONČNO SE ZDRUŽITE, POENOTITE