Slovenija
28 ogledov

Sindikat zahteva, da Mramor ne podaljša zvišanega DDV

slovenija 18.02.07, Dusan Semolic, Predsednik Zveze Svobodnih Sindikatov Sloveni Boštjan Tacol
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije zahteva, da se višji stopnji DDV ne podaljšata in da nehata veljati z novim letom.

Davek na dodano vrednost (DDV) smo iz 8,5 na 9,5 oziroma iz 20 na 22 odstotkov zvišali z zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Za leto 2016 pa je bilo predvideno, da se spet začneta uporabljati nižja stopnja v višini 8,5 odstotka in višja 20-odstotna.

In prav to znižanje DDV  v javnem pismu od finančnega ministra Dušana Mramorja zahteva sindikat, ki ga vodi Dušan Semolič. "Podaljševanje tega ukrepa bi imelo nadaljnji negativen vpliv na domačo potrošnjo in kupno moč, s tem pa tudi na prihodke gospodarskih družb in bruto domači proizvod. Višji davek na dodano vrednost najbolj prizadene najšibkejše, saj bolj obdavčuje te z nižjimi kot tiste z višjimi dohodki. Pri porabi prebivalcev z nižjimi dohodki je delež nujnih življenjskih potrebščin namreč večji kot pri slojih z višjimi dohodki," svoje stališče, ki bi ga prav lahko pripisali gospodarski zbornici, pojasnjujejo v sindikatu. 

dezurni@zurnal24.si

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ostro nasprotujemo predlaganemu podaljšanju in trajni določitvi stopenj davka na dodano vrednost na višji ravni (nižja stopnja 9,5 %, splošna stopnja 22 %), kot sta bili določeni v Zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2013 in 2014 (ZIPRS1314-A). Zahtevamo, da se kot je bilo predvideno s 1. 1. 2016 ponovno uporablja nižja stopnja v višini 8,5 % in splošna stopnja v višini 20 %. 

 

Podaljševanje tega ukrepa bi imelo nadaljnji negativen vpliv na domačo potrošnjo in kupno moč, s tem pa tudi na prihodke gospodarskih družb in bruto domači proizvod. Višji davek na dodano vrednost najbolj prizadene najšibkejše, saj bolj obdavčuje te z nižjimi kot tiste z višjimi dohodki. Pri porabi prebivalcev z nižjimi dohodki je delež nujnih življenjskih potrebščin namreč večji kot pri slojih z višjimi dohodki. 

Komentarjev 25
  • Konrad Ajster 22:56 29.september 2015.

    Madonca ta sindikalist pa je resnično bister za svoj trotovski žep, ker sicer niti ne ve od kje denar in kdo ga z muko ustvarja, a on pa ima brigo samo, kako se bo ta denar delil

  • mph 20:49 28.september 2015.

    Mercator gre vedno bolj dol, Helios potonil, obalni hoteli se bodo vsak čas zvrnili v morje, Fructal gre dol, privat so vse varnostne firme (vprašaj, če kateri varnostnik kjerkoli v Slo dobi regres), .... zelo se trudijo torpedirat Telekom, .... ...prikaži več funkcionirajo samo take, ki so nastale iz nule, z investicijo, ne krajo, npr. Lidl, Eurospin, Spar, ...

  • Ferluci 19:08 28.september 2015.

    Skoraj vse? Dejstva! Povej kakšen primer!