Slovenija
50 ogledov

Sindikati predlog sprememb vložili v DZ

delavka proizvodnja ženska Nino Verdnik
Predstavniki sedmih reprezentativnih sindikalnih central so opoldne v državni zbor vložili predlog sprememb Zakona o minimalni plači s katerim spreminjajo definicijo minimalne plače.

Sindikati, ki zahtevajo, da se iz minimalne plače izvzamejo dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo, so s seboj  prinesli skoraj 30.000 neformalnih podpisov podpore. "Krivica je v tem, da tisti, ki nimajo minimalne plače, pa delajo ponoči, med prazniki, ob nedeljah, imajo pravico do dodatka za posebne pogoje dela, medtem ko tisti, ki prejemajo minimalno plačo, te pravice nimajo," je ob prihodu v DZ dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Najprej k poslancem

Na temo minimalne plače so se sindikalisti v DZ že dobili s poslanci največje parlamentarne stranke SMC. Vodja omenjene poslanske skupine Simona Kustec Lipicer je pred srečanjem dejala, da so se koalicijske stranke v koalicijskem sporazumu zavzele za institut minimalne plače. Poslanci SMC bodo zato podrobno prisluhnili tako sindikatom kot finančnemu ministru Dušanu Mramorju, pa tudi gospodarstva, je pojasnila Lipicerjeva in dodala: "Ko bodo na mizi vsi predlogi socialnih partnerjev, verjamem, da bomo našli rešitev, s katero bomo lahko zadovoljili vse vpletene strani in delali naprej za boljše pogoje ter večje spodbude in izzive." 

Vseh sedem reprezentativnih sindikatov se strinja, da bi s spremembo zakona popravili krivice tistim, ki so na minimalni plači in delajo ponoči, v nedeljo ali med prazniki, ob tem pa ne dobijo prav nobenega dodatka.

"Imamo veliko več kot pet tisoč podpisov"

Sindikati za vložitev predloga zakona v parlamentarni postopek potrebovali najmanj 5000 overjenih podpisov volivcev. "Prinašamo veliko več kot pet tisoč podpisov podpore, vendar zaenkrat gre za neformalne podpise, na upravnih enotah jih bomo overili, ko bo  predsednik državnega zbora tudi razpisal rok za njihovo formalno zbiranje," je povedal Goran Lukič in ZZZS. Sindikati morajo pet tisoč overjenih podpisov zbrati v 60 dneh, kar jim bo po besedah Lukiča nedvomno uspelo.

Delodajalci ostro nasprotujejo

Delodajalske organizacije ob tem trdijo, da so stroški dela že zdaj previsoki. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa svari, da gre za proizvodnje, ki jih je lahko seliti na območja s cenejšo delovno silo, zato lahko pride do odliva delovnih mest.
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:15 15.maj 2015.

    Glede na to da imamo nenavadno nizek davek od dobička lahko pride iz tega naslova kamot. Kdor pa rab sužnje zato da vod biznis bo pa pač propadu. Cela štala al kaj? Bojo pač dodatki neki dejansko pomenil in ne ...prikaži več bojo sam kot ena šala tam zravn. To ma večina evropskih držav narjen da pač če je dodatek je to res dodatek in imaš res potem več na konc mesca. Ne pa krneki. In če bo to povzročil propad podjetij pol se čudm kako da jim kljub temu tako lepo uspeva.

  • Tupamaros 10:06 15.maj 2015.

    Če že predlagajo spremembe pri minimalni plači naj povejo odkod denar za ta povečanja. Mogoče ga priskrbijo kar sami?