Slovenija
13 ogledov

O kvotah bodo še debatirali

Pogajanja o reformi trga dela
1/6
Anže Petkovšek
Reforma. Odbor številne amandmaje potrdil, da ostane člen odprt za pogajanja.

Več kot sto amandmajev na več kot 200 členov dolg predlog zakona o delovnih razmerjih je premleval odbor državnega zbora za delo. Do večera so se najdlje zamudili pri amandmajih, povezanih z zaposlovanjem za določen čas in na kvote za agencijske delavce.

Amandma DL umaknjen

Državljanska lista (DL) je namreč predlagala amandma k 55. členu, ki bi pomenil, da bi bile zaposlitve za določen čas urejene enako, kot so bile do zdaj, in ne bolj regulirane. “V dosedanji praksi se je takšna ureditev izkazala za sprejemljivo,” so prepričani v DL. Kljub temu je Rihard Braniselj iz DL dejal, da bo stranka podprla le zakon, ki bo usklajen s socialnimi partnerji.

Ker sindikati takšni ureditvi zaposlitev za določen čas nasprotujejo – pa tudi na ponedeljkovih pogajanjih so socialni partnerji že našli rešitev, ki naj bi omejila tako imenovano veriženje pogodb za določen čas –, se je DL amandmaju vendarle odpovedala. Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije je sicer pripomnil, da bi bilo tako dopolnilo za delodajalce v resnici potrebno. Minister Andrej Vizjak pa je pri tem poudaril, da so rešitev za to na pogajanjih iskali več ur.

Odbor pa je kar nekaj časa namenil tudi koalicijskemu amandmaju o tako imenovanih kvotah za agencijsko delo. Koalicijske stranke namreč predlagajo, da bi lahko agencijski delavci v podjetju predstavljali 25 odstotkov zaposlenih, vendar se v to kvoto ne bi šteli tisti delavci, ki so v agenciji zaposleni za nedoločen čas.

Čeprav se z določilom ne strinjajo niti sindikati (ti menijo, da je omejitev premajhna) niti delodajalci (ti kvotam povsem nasprotujejo), je bil amandma sprejet, saj bo to omogočilo nadaljnjo razpravo med socialnimi partnerji.

Glasen Vernik Šetinc

Več pripomb je imel tudi zagovornik načela enakih možnosti Boštjan Vernik Šetinc, ki je predlagal nekaj amandmajev, povezanih s pozitivno diskriminacijo, a poslanci o predlogih niso glasovali.

Komentarjev 2
  • tartufka2226 19:37 13.februar 2013.

    pa še malico ima plačano

  • feferon 19:12 13.februar 2013.

    V državnih podjetjih panič ne šparajo: NLB pridela večjo izgubo, večjo plačo in avto dobi direktor! Halooo! kje živite!