Slovenija
13 ogledov

Sindikati pogojujejo prodajo

slovenija 29.03.11 mercator, mercator center siska, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Prodaja Agrokorju bi bila tajkunska zgodba, meni minister Židan.

Dolgoročni razvoj, ohranitev blagovne znamke, ohranitev prodaje na obstoječih lokacijah in ohranitev čim večjega števila delovnih mest – to so po besedah Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) zaveze, ki bi jih moral upoštevati morebitni kupec Mercatorja. Lastniki slovenskega trgovca se namreč o prodaji 53-odstotnega deleža pogajajo s hrvaško družbo Agrokor.

Neravnovesje med člani


Glede na to, da Mercator v Sloveniji zaposluje okoli 12 tisoč ljudi, od domačih dobaviteljev pa na leto odkupi za približno milijardo evrov blaga, mora ta odkup državo zanimati, so prepričani v ZSSS. "Ne nasprotujemo prodaji podjetja, a ne za vsako ceno. Bojimo se, da se kupčka ter da bi bilo prodano v škodo ljudi, zaposlenih in pod ceno, kar se je v Sloveniji že dogajalo" je dejal Ladi Rožič, sekretar sindikata delavcev trgovine.

"Zavzemam se za to, da lastniki Mercatorja postanejo strateški lastniki, ki imajo denar. Ne potrebujemo takšnih, ki denarja nimajo; s takšnimi že imamo izkušnje, reče pa se jim tajkunske zgodbe," je nakup komentiral minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan ter potrdil, da s tem misli Agrokor.

Komentarjev 1
  • Pepe007 10:38 06.junij 2013.

    Slovenske finte... Prodali bi, ampak bi radi še kar naprej upravljali. Ali bi prodali ali ne bi?Naj minister da svoj denar in kupi mercator. Kaj točno ima minister sploh za reči zraven, če to prodaja nek konzorcij lastnikov? Za ...prikaži več državna podjetja naj preko vlade nastavi take nadzornike, ki bodo zastopali njegovo mnenje, preko medijev pa naj ne joka in ne govori nekih bedarij.