Slovenija
17 ogledov

Sindikati pristajajo na sedemodstotno znižanje plač

Protestni shod 18. 4. 2012 Boštjan Tacol
Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja je dopoldne oblikovala enoten pisni predlog glede znižanja plač in ga pred 12. uro posredovala vladi. V spremnem dopisu so posredovali ločeni mnenji obeh policijskih sindikatov. Pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek.

"Koordinacija je danes izpolnila svoj del obljube, ki jo je dala včeraj vladi, da bo pripravila pisni predlog, ki je bil sicer na pogajanjih že zavrnjen, kar je nekoliko paradoksalno," je pojasnil vodja koordinacije Branimir Štrukelj.

Vlada je po njegovih besedah zagotavljala, da se ne more odločiti o nadaljnjih približevanjih, če ne dobi pisnega predloga sindikatov. "Vse bolj dobivam občutek, da vlada iz nam neznanih razlogov zavlačuje, da se na nek način vleče iz pogajanj in da išče razloge, ki krivde ne bi obdržali na njeni strani," je dodal.

Sindikati v pisnem predlogu vladi pristajajo na sedemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi obeh četrtin, ob tem pa so zapisali tudi pogoje za leto 2013, je povedal Štrukelj. Dodani so napredovanja v nazive, ki so ustavljena že dve leti, in pa pogoj, da se umaknejo standardi in normativi v šolstvu, ki izrazito posegajo v javno izobraževalno mrežo, zlasti v vrtce in osnovne šole.

To je po besedah Štruklja za zdaj enoten predlog z izjemo dveh ločenih mnenj policijskih sindikatov, ki se razlikujeta od enotnega mnenja ostalih stavkajočih sindikatov.

Vlada naj se opredeli danes, pogajanja v ponedeljek

Štrukelj pričakuje, da se bo vlada do enotnega pisnega predloga sindikatov opredelila že danes in se bodo pogajanja nadaljevala najkasneje v petek.

Minister za delo in vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak je v današnjem pogovoru Štruklju dejal, naj se o nadaljevanju pogajanj dogovori z Lidijo Apohal Vučkovič, ki na vladni strani vodi podskupino za pogajanja o stavkovnih zahtevah glede plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev.

Ob tem je Štrukelj ocenil, "da je to ponovno nek signal, da to ni kakšna resna prioriteta vlade".

Komentarjev 7
  • privat 09:40 04.december 2012.

    sindikati so po mojem mnenju le lutke naših politikov...naredijo le to kar se jim iz politike naroči..in čisto nič več!! Kar pomeni,kar jim vlada da ...to tudi dobijo..No malo morajo svetu prikazati ,da Sloveniji ne vlada diktatura!! Pač vlada diktatura 5 kraljev!

  • francek 09:09 20.april 2012.

    GLEDE NA STANJE V GOSPODARSTVU BI MORALA JU RAZUMETI, DA ČE BODO NJIHOVE PLAČE 300 EUR BODO PAČ 300 EUR! ČE JIM PA KAJ NE PAŠE PA NAJ GREDO DELAT V GOSPODARSTVO. DEJSTVO JE, DA JE ŠLO V GOSPODARSTVU 70000 ...prikaži več LJUDI NA CESTO V JU PA SO NA NOVO ZAPOSLILI 7000 LJUDI, TAKA RAČUNICA PA SE NE IZIDE.

  • francek 09:00 20.april 2012.

    VELIKA NAPAKA VLADE JE BILA, KO SO ZNIŽANJE PLAČ IZ 15% SPREMENILI NA 10%. SLIŠALI SMO, DA UČIELJU ZADOSTUJE 4 URE DELA NA TEDEN, DA IZPOLNI POGOJ ZA DELOVNO RAZMERJE. TAKIM BI MORALI PLAČE ZNIŽATI ZA 50 ALI VEČ %.