Slovenija
158 ogledov

Pokojninski zakon pred evropsko sodišče

starejši upokojenci par Saša Despot
Pokojninska reforma gre na Evropsko sodišče za človekove pravice. Sindikalisti prepričani, da so po odločitvi ustavnega sodišča številni izgubili upanje v pravno državo.

"Država ima še vedno priložnost, da spremeni zakonodajo. Tako bi vsaj komu povrnili zaupanje v pravno državo," je povedal Andrej Zorko z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije na novinarski konferenci, kjer so sindikalisti pojasnjevali svojo odločitev, da pravico glede pokojninske reforme poiščejo še na sodišču za človekove pravice.

Ob podpori sindikatov je tožbe na evropsko sodišče vložilo pet posameznikov, ki so bili v večini brezposelni, a so se tudi po nasvetu državnih institucij odločili za dokup pokojninske dobe. V primeru dobljene tožbe računajo, da bodo s tem dobili dodatno podlago za pritisk na državo, ki bo nato prisiljena zakonodajno podlago spremeniti za vse oškodovance. Morda prisodili celo odškodnino. 

"Ustavno sodišče je odločilo proti majhnim ljudem," je prepričan sekretar sindikata delavcev trgovine pri ZSSS Ladi Rožič, ki je navedel, da v primeru neuspeha, lahko le še pozovejo ljudi, da naj nehajo plačevati prispevek v pokojninsko blagajno ali pa poskusijo z zbiranjem podpisov za spremembo zakonodaje. Dodal je, da je slednje sicer bolj verjetno.

"Nikomur v tej državi ne moreš več verjeti, saj se lahko za nazaj vse prevrednoti," je bil še jasen Rožič, ki je izpostavil, da dokupa pokojninske dobe kljub trenutni možnosti nikoli več ne priporoča, saj kot pravi, vedno obstaja možnost, da jo bo nova pokojninska reforma izbrisala.

So pritožniki sploh upravičeni do pritožbe?

Na evropsko sodišče v Strasbourgu se lahko pritožijo posamezniki v roku pol leta, po tem ko so izčrpali vse pravne možnosti v matični državi. In kot je pojasnila Andreja Toš Zajšek, Samostojna pravna svetovalka pravne službe ZSSS, bi lahko tu nastal problem, saj bi se morali oškodovani posamezniki najprej upokojiti, nato ugovarjati izmerjeni pokojnini in temu oporekati še na delovnem sodišču, najverjetneje pa še pred ustavnim sodiščem. A po besedah predstavnice sindikata Toš Zajšek so sodišču skušali pojasniti, da je večina oškodovanec starejših, njihovi dohodki pa niso bili visoki.

Večina oškodovank in oškodovanec je namreč trgovk in trgovcev, delavcev podjetji v stečaju ter zaposlenih za krajši delovni čas.

Prav zaradi negotovosti in dolgotrajnosti sodne poti - na odločitev ustavnega sodišča je bilo na primer potrebno počakati tri leta – so predstavniki sindikatov večkrat pozvali državo, da ima še vedno možnost, da uredi zakonodajo ter na ta način vsaj delu ljudi povrne zaupanje v pravno državo.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 16:40 17.november 2016.

    Vsaka država ima svojo mafijo, v Sloveniji ima mafija svojo državo. .... Mafija ima povsod svoje lovke.............................http://www.rtvslo.si/blog/propagandist/mafija-in-slovenija/54800

  • Avatar čavez
    čavez 16:15 17.november 2016.

    IZGUBILI UPANJE V PRAVNO DRŽAVO.Pravna država je samo za lopove ki se 25 let izmenjujejo na vrhu.

  • wingspan15 16:05 17.november 2016.

    Se sprašujem, kje so bili sindikalisti takrat? Sramota, da je do tega sploh prišlo.