Zdravje > Aktualno
62 ogledov

Širi se tifus odporen na antibiotike

Letošnji evropski dan antibiotikov je osredotočen na bolnišnično rabo antibiotik Žurnal24 main
Ponekod je na več zdravil odporen sev tifusa H58 je pregnal druge seve tifusa, ki so bili navzoči stoletja.

V Afriki in Aziji se širi tifus, ki je odporen na antibiotike, kar predstavlja veliko globalno grožnjo zdravju, so v ponedeljek posvarili raziskovalci iz fundacije Wellcome Trust.

Tifusna mrzlica vsako leto terja okoli 200.000 smrtnih žrtev. Strokovnjaki iz Wellcome Trusta so v raziskavi analizirali vzorce bakterij tifusa iz 63 držav, skoraj polovica pa jih je bila neodzivnih na standardno zdravljenje z antibiotiki.

Kot je ekipa zapisala v strokovni reviji Nature Genetics, gre krivdo za to pripisati prevelikemu zanašanju na tovrstna zdravila. Zdravniki se morajo zaradi tega pri zdravljenje tifusne mrzlice vedno bolj zanašati na druge, dražje in težje dostopne antibiotike.

Treba se je soočiti na mednarovni ravni

Raziskava ekipe iz Wellcome Trusta je doslej največja analiza tifusne odpornosti na svetu, pokazala pa je, da gre za zelo razširjen problem, piše britanski BBC. V številnih delih Azije in Afrike, kjer je tifus endemičen, je namreč na več zdravil odporen sev tifusa H58 "pregnal" druge seve tifusa, ki so bili navzoči stoletja. Sev H58 so odkrili v 21 izmed 63 držav. Kot je povedala ena izmed raziskovalk, Kathryn Hold in Univerze v Melbournu, se H58 vedno bolj uveljavlja.

"Na več zdravil odporen tifus se pojavlja in izginja vse od 70. let minulega stoletja. Povzroča ga bakterijino pridobivanje novih na mikrobe odpornih genov, ki se ponavadi izgubijo, ko preidemo na novo zdravilo. Pri H58 pa ti geni postajajo stabilen del genoma, kar pomeni, da se bo na več antibiotikov odporen tifus obdržal," je poudarila.

Raziskovalci so izpostavili, da se je treba z globalnim širjenjem seva H58 nujno soočiti na mednarodni ravni. Skoraj tretjina svetovnega prebivalstva namreč tvega okužbo s tifusom. Tifus povzroča zelo nalezljiva bakterij Salmonella typhi, ki se širi s človeka na človeka prek hrane in vode, onesnaženih s sledmi okuženih iztrebkov ali urina.

Čistejša voda, izboljšane sanitarije in higiena bi lahko število okužb dramatično znižale, a naložbe v to so morda za številne države v razvoju nedosegljive. Za tifus obstaja cepivo, ki pa ni dostopno v vseh delih sveta, prav tako pa ne nudi 100-odstotne zaščite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.