Svet
11 ogledov

Vnovič ciljali zdravstveno ustanovo

Spopadi v Alepu EPA
V zračnih napadih v Alepu je bila uničena zobozdravstvena klinika. Ubit tudi zadnji pediater v mestu.

V zračnih napadih na predel Alepa, ki je v rokah upornikov, je bila uničena zobozdravstvena klinika, ki je zagotavljala zdravljenje kroničnih bolezni. V napadu je bilo ranjenih več ljudi, med njimi najmanj ena medicinska sestra. 

To je bil že drugi napad na zdravstveno poslopje v Alepu ta teden. V zračnih napadih na bolnišnico humanitarne organizacije Zdravniki brez meja in bližnjo stanovanjsko zgradbo v predelu Al Sukari je v sredo umrlo 30 ljudi, med njimi najmanj dva zdravnika. Kot so v četrtek sporočili Zdravniki brez meja, je bil med ubitimi v napadu na bolnišnico Al Kuds tudi zadnji otroški zdravnik v mestu.

Krvav teden v Alepu

V Alepu od konca februarja velja premirje, ki pa so ga v minulem tednu večkrat kršili. V spopadih med uporniki in vladnimi silami je umrlo več kot 200 civilistov. Uporniki so z raketami in topovi obstreljevali dele mesta v rokah režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, vladne sile pa so z letali napadale uporniške predele, navaja AFP.

Nemška vlada je po zadnjih napadih sirskega predsednika pozvala k spoštovanju premirja. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier pa je za kršitve okrivil prav Asadov režim. Rusijo je pozval, naj pri tem izkoristi svoj vpliv, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Steinmeier je napade označil za kršitve "osnovnih pravil mednarodnega humanitarnega prava". S tem pa so ogroženi tudi politični napori za mirovna pogajanja za Sirijo.

"Smo na odločilni točki"

Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je pogajanja označil celo za "mrtva". "Smo na nevarni odločilni točki," je dejal. Propad mirovnih pogajanj je treba nujno preprečiti, je po poročanju dpa še povedal Seibert.

Napoved premirja v Damasku in Latakiji

Sirske vladne sile so napovedale "zamrznitev" spopadov na območju Damaska in province Latakija. Zamrznitev naj bi stopila v veljavo v soboto ob 1. uri po lokalnem času. V Damasku naj bi zamrznitev trajala 24 ur, v provinci Latakija pa 72 ur. K prekinitvi ognja so pozvale ZDA in Rusija. Prvi naj bi želeli vključiti tudi območje Alepa, a naj bi slednji to zavrnili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.