Svet
12 ogledov

Sirija ni predala vsega kemičnega orožja

Sirija Reuters
Po izteku roka, do katerega bi morala Sirija v skladu z mednarodnim dogovorom predati vse svoje kemično orožje, je v državi še slabih osem odstotkov orožja.

Rok za predajo vsega kemičnega orožja se je iztekel danes. A je v državi ostalo še 7,8 odstotka materiala, ki se ves nahaja na eni lokaciji. To je sporočila vodja misije ZN in Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) Sigrid Kaag in Damask pozvala, naj izpolni dane obljube.

Kot je dodala, bodo še okoli 6,5 odstotka materiala iz države umaknili, preostali delež pa naj bi bil uničen na sirskem ozemlju. "Gre za vprašanje dostopa do lokacije," je pojasnila.

Z obljubo so se izognili mednarodnemu posredovanju

V skladu z ameriško-ruskim dogovorom se je Sirija lani zavezala, da bo mednarodni skupnosti v uničenje predala vse svoje kemično orožje. S tem se je režim izognil morebitnemu mednarodnemu posredovanju na svojem ozemlju po smrtonosnim napadom s kemičnim orožjem na obrobju Damaska.

Mednarodna skupnost naj bi sirsko kemično orožje uničila do 30. junija. Vendar pa je v procesu že večkrat prišlo do zamud, predvsem zaradi varnostne situacije v državi, ki jo še naprej pretresa državljanska vojna. V krvavem konfliktu je umrlo že več kot 150.000 ljudi.

Sirija je razkrila, da ima v posesti okoli 700 ton najbolj nevarnih kemikalij in še okoli 500 ton materiala, ki je manj nevaren, a bi bil lahko uporabljen za izdelavo kemičnega orožja. Kemikalije naj bi nevtralizirali na morju.

Medtem pa še naprej ni jasno, kako naj bi odstranili sirske zmogljivosti za proizvodnjo kemičnega orožja. Sirija si želi objekte zapečatiti, saj so po njenem že neuporabni, mednarodna skupnost pa zahteva popolno uničenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.