Svet
16 ogledov

Sirizi celo absolutna večina?

Aleksis Cipras EPA
Grška levičarska stranka Siriza je prepričljiva zmagovalka današnjih predčasnih parlamentarnih volitev v Grčiji. Nasmiha se ji celo absolutna večina v parlamentu.

Zmago so pokazali prvi izidi volitev, ki jih je objavilo grško notranje ministrstvo. Po teh podatkih je levičarska Siriza prejela 36,5 odstotka glasov, kar naj bi zadostovalo za med 149 in 151 sedežev v v 300-članskem parlamentu. Ker obstaja možnost statistične napake, je trenutno nemogoče napovedati, v katero smer se bo nagnila tehtnica. 

Zmago Sirize so že pred tem napovedale vzporedne volitve. Stranka Nova demokracija dosedanjega premiera Antonisa Samarasa je glede na vzporedne volitve dobila 27,7 odstotka glasov, poleg obeh strank pa bo v parlamentu še pet drugih strank, tudi skrajna desničarska stranka Zlata zora, ki je osvojila tretje mesto. Poleg sredinske stranke Reka bodo v parlamentu tudi komunisti, socialisti in desničarska Neodvisna Grčija.

Dosedanji grški premier Antonis Samaras je zvečer priznal poraz ter po telefonu čestital zmagovalcu, vodji levičarske stranke Siriza Ciprasu. Grški narod je izrazil svojo voljo in odločitev bomo spoštovali, je izjavil Samaras.

Dosedanji premier je ob tem v izjavi novinarjem izrazil upanje, da nova grška vlada ne bo ogrozila članstva države v EU in območju evra. "Predajam državo, ki počasi izhaja iz krize, ki je del unije in evra. Za dobro te države upam, da bo naslednja vlada ohranila, kar je bilo doseženo," je dejal.

Preobrat v odnosu do EU

Okoli 9,8 milijona grških volilnih upravičencev se je danes podalo na volišča, potem ko poslancem decembra lani v treh poskusih ni uspelo izvoliti predsednika države. Za 300 sedežev v parlamentu se je potegovalo 22 strank in zavezništev.

Zmaga koalicije radikalne levice Siriza, ki jo vodi karizmatični Aleksis Cipras, ni presenetljiva. Napovedovale so jo namreč praktično vse javnomnenjske ankete, opravljene v dnevih in tednih pred volitvami.

Podporniki Sirize so v evforiji | Avtor: EPA EPA

Zmaga Sirize bo po pričakovanjih na staro celino vnesla precej nemira. Stranka je namreč v primeru zmage že napovedala ponovna pogajanja o pogojih 240 milijard evrov vredne mednarodne finančne pomoči Grčiji ter o odpisu dolga.

Zaradi groženj so se že pojavila ugibanja o morebitnem izstopu Grčije iz območja z evrom.

Cipras je ob oddaji glasu v Atenah danes poudaril, da mora Evropa najti alternativo varčevanju. Obljubil je še, da bo vlada Sirize Grkom povrnila "družbeno povezanost in dostojanstvo".

Komentarjev 10
  • Johan Spohan 07:39 26.januar 2015.

    Kako bodo obsojali, če pa so vodje vseh demokratskih strank v Sloveniji komunisti-prefarbani.

  • francek 06:01 26.januar 2015.

    komunizem, fašizem in nacizem so razvite EU države obsodile, pri nas pa?

  • mirko 01:57 26.januar 2015.

    Največje zlo v zgodovini slovenskega naroda je bil komunizem. Še danes imajo mnogi v tej državi od pol stoletja komunističnega totalitarnega režima oprane možgane, Na FDV-ju pa o socializmu možgane perejo še danes