Svet
18 ogledov

Sirska vojska poražena

Vojak EPA
Sirska vojska je po 24-urni ofenzivi Fronte Al Nusra, sirske podružnice mednarodne teroristične mreže Al Kaida, izgubila nadzor nad dvema strateškima vojaškima oporiščema v severozahodni provinci Idlib.

Fronta Al Nusra sedaj nadzira večino province Idlib, ki meji na Turčijo.

Islamisti so v nedeljskih bojih, v katerih je umrlo najmanj 15 sirskih vojakov in osem džihadistov, zavzeli vse kontrolne točke in položaje znotraj in okoli vojaškega oporišča Vadi al Dejf. V napadu so pripadniki Al Nusre uporabili tanke in drugo težko orožje.

Nekaj ur za tem je Al Nusra ob pomoči dveh drugih islamističnih uporniških skupin prevzela tudi vojaško oporišče Hamidijeh.

Udarec za ZDA

"Napredek džihadistov ima velik simboličen pomen, obenem pa tudi kaže, da imajo uporniki fronte Al Nusra območje dejansko pod nadzorom," je dejal direktor Sirskega observatorija za človekove pravice  Abdel Rahman.

Uspeh Al Nusre bi bil po pisanju francoske tiskovne agencije AFP lahko udarec za prizadevanja ZDA, da oblikujejo in izurijo zmerne uporniške sile kot protiutež džihadistom.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:55 16.december 2014.

    niso jo ustvarili, so pa dopustil pogoje da se ustvari. šlamparija na kvadrat.

  • mph 21:18 15.december 2014.

    Ne glede na to, da so ISIS v pretežni meri ustvarili ravno sami imperialisti, pa bi človek zdaj pričakoval, da pošast, ki so jo ustvarili in je zbežala okovom, bolj odločno pomagajo ustavit.In se kaj naučijo iz tega.