Svet
25 ogledov

Sirski "tihotapec" igrač

Rami Adham Youtube
Ne glede na vsa tveganja Rami vsaka dva meseca potuje v Sirijo. Finski socialni delavec po poreklu iz Sirije izpostavlja, da so pogoji za otroke tam neživljenjski.

44-letni finski socialni delavec Rami Adham v zadnjih petih letih redno obiskuje sirska vojma območja, kjer pomaga otrokom, ki živijo sredi vojne vihre.

V sirsko mesto Alep nosi hrano, vodo in zdravila, posebno mesto v njegovi prtljagi pa dobijo tudi plišaste igračke. Zaradi tega so ga poimenovali "tihotapec igračk". V zadnjih nekaj letih je na vojna območja prinesel na tisoče punčk igračk in plišastih medvedkov ter ostalih igrač, s katerimi je razveselil otroke.

Na Finskem je ustanovil agencijo za pomoč Suomi Sirija, prek katere zbira pomoč na Finskem in jo transportira v Sirijo. Poleg igračk zbira tudi finančno pomoč, otroke na vojnih območjih želi oskrbeti s hrano, zatočiščem in možnostjo izobraževanja.

Gre za očeta dveh otrok, ki je že leta 1988 iz Sirije emigriral na Finsko. S svojo dejavnostjo je začel, ko mu je njegova 3-letna hčerka na Finskem rekla, da bi rada svoje igračke podarila sirskim otrokom na vojnih območjih. Ne glede na vse nevarnosti, ki mu pretijo na poti, Rami zdaj v Sirijo potuje vsaka dva meseca. Ob povratku vedno poroča o strahotnih pogojih, v katerih živijo sirski otroci, ki se vsakodnevno soočajo z nevarnostjo, strahovi in žalostjo. 

Nove žrtve

V bombardiranju vzhodnega dela Alepa, ki je pod nadzorom upornikov, je bilo od začetka ofenzive sirske vojske minuli petek ubitih najmanj 124 ljudi, večinoma civilistov, je medtem sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je v nedeljo za propad premirja v Siriji okrivil upornike, zahodno koalicijo pa, da ne zna ločiti med zmernimi silami, ki jih podpira, in terorističnimi skupinami, poroča STA.

V Alepu, ki je od sredine leta 2012 razdeljen na zahod pod nadzorom vladnih sil in vzhod pod nadzorom upornikov, od začetka ofenzive vladnih sil poročajo o najhujših spopadih v zadnjih letih. O silovitem obstreljevanju vzhodnega dela mesta poročajo tudi danes. Observatorij je danes poročal o več deset letalskih napadih ter številnih ranjenih in najmanj dveh mrtvih civilistih.

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.