Slovenija
415 ogledov

Sirsko družino z bolno mamo in malčkom deportirali na Hrvaško

Prihod beguncev Ministrstvo za notranje zadeve
Po letu in pol negotovosti in psihičnega mučenja sirske družine so očeta, bolno mamo in malčka, ki se je rodil v Sloveniji, danes deportirali na Hrvaško. Slovenski pravosodni organi so odločili, da družina, v Sloveniji ne more zaprositi za azil.

Iz azilnega doma na Viču so zjutraj odpeljali sirsko družino, ki jo bodo deportirali na Hrvaško. Družino je na Hrvaškem prevzel predstavnik dublinskega urada. Pred Azilnim domom Vič se je zbralo okoli 30 ljudi, ki so podprli mlado družino.

Pravno bi družina lahko ostala pri nas

Kot je povedala ena od udeleženk shoda, so med drugim izražali protest proti deportaciji otroka, ki se je begunskemu paru rodil v Sloveniji. Družino so deportirali kljub priporočilom Unicefa in varuhinje človekovih pravic, da se prošnjo družine za azil obravnava v Sloveniji. Poleg tega pa bi po njenem mnenju Slovenija lahko uporabila diskrecijsko klavzulo. "Imeli so pravna sredstva, da bi družina ostala tukaj, pa so jo kljub temu deportirali," je dodala protestnica.

Aktivisti so skušali zadržati policijsko vozilo, v katerem je bila družina, prišlo je tudi do prerivanja in pretepanja. Policija je prijela enega aktivista.

Sirska begunka Carol Korba in njen mož Hany Suleman sta avgusta 2015 sta z veljavnim vizumom vstopila na Hrvaško. Po krajšem bivanju na Hrvaškem sta s ponarejenima grškima osebnima izkaznicama vstopila v Slovenijo. Tujca so nato sprejeli v azilni dom v Ljubljani, oba sta vložila prošnjo za azil. Ženska je bila ob vstopu v Slovenijo visoko noseča. Sin Adel se je rodil v Sloveniji.

Slabo zdravstveno stanje in huda poporodna depresija

Vsi trije so v Sloveniji skušali zaprositi za mednarodno zaščito, ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) pa si ves čas prizadeva sirsko družino po dublinski uredbi vrniti na Hrvaško, čeprav ima Carol Korba hude zdravstvene težave, ki so se zaradi odločitve o deportacije še poslabšale.

Nosečnost begunke je bila rizična, od poroda je imela hude duševne težave. Specialist psihiatrije je diagnosticiral poporodno depresijo z občasnimi samomorilnimi težnjami. Poleg tega naj bi iz več zdravniških mnenj izhajalo, da je slabo zdravstveno stanje mame predvsem posledica negotovosti glede njenega statusa in stresa, ki ga to povzroča.

Poslabšanje njenega duševnega zdravja bi prav tako lahko povzročilo, da bi ravnala agresivno proti sebi ali tretjim osebam, zaradi česar bi lahko bila potrebna bolnišnična oskrba. Bolezensko stanje je po mnenju psihiatra zahtevalo, da Sirka in njen otrok ostaneta v azilnem domu v Ljubljani, da bi tam prejemala oskrbo.

Policija je begunko družino danes vseeno predala hrvaškim oblastem. Po dublinski uredbi morajo prosilci za azil prošnjo vložiti v državi, v katero so najprej vstopili.

Najslabše za Adela

Kljub zdravstvenemu stanju mame so slovenski pravosodni organi in ministrstvo za notranje zadeve so pri tem vztrajali. Številne nevladne organizacije ter pravnik Matevž Krivic so oblasti skušale prepričati, da s tem dejanjem delajo ogromno škodo nekaj več kot leto dni staremu Adelu, ki se je rodil kot apatrid, torej oseba, ki nima državljanstva.

Na ministrstvu za notranje zadeve pa so za STA pojasnili, da so po izrabi vseh pravnih sredstev "okoliščine primera jasne", Hrvaška je prevzela pristojnost in tako je bila danes predaja tudi opravljena. Vodilo notranjega ministrstva v postopkih mednarodne zaščite je spoštovanje in izpolnjevanje obveznosti, ki jih nalaga veljavna zakonodaja. "Vsak postopek obravnavamo skrbno, individualno in pri tem upoštevamo vse relevantne okoliščine," so še zapisali.

dezurni@zurnal24.si