Slovenija
57 ogledov

Skala grozi vaščanom

bezovica Edi Marinšek
Kraški rob. Tudi zaradi vibracij vlakov odstopa ogromna skalna gomta nad vasjo. Denarja za sanacijo ni.

Vaščanom Bezovice pri Črnem Kalu že več kot dve leti visi "nad glavo" 80 tisoč kubičnih metrov velika skala. "A kot kaže, bo okoli 70 prebivalcev našega kraja še naprej trepetalo za svoja življenja. Izkazalo se je namreč, da država oziroma ministrstvo za kmetijstvo in okolje ni zagotovilo obljubljenega denarja ne za projektno dokumentacijo ne za sanacijo. Domačini se sprašujemo, koliko so vredna naša življenja," pravi ena od krajank in dodaja, da se skala odpira, odstopanje pa pospešujejo tudi vibracije vlakov, ki vozijo po progi tik nad skalnatim masivom kraškega roba.

Še bodo čakali

"Na zbor krajanov vasi Bezovica minuli teden so bili povabljeni med drugim podžupan Kopra Danijel Cep, Igor Rakar iz civilne zaščite, predstavnica z agencije za ceste in strokovnjak za geološke meritve. Povedano je bilo, da občina ima del sredstev, vendar iz državnega proračuna za prihodnje leto sploh niso predvidena sredstva za sanacijo odprave posledic naravnih nesreč in bo treba čakati še dve leti. Je pa stanje alarmantno," pojasnjuje sogovornica.

Sosedje so imeli srečo

Pred približno dvema letoma se je skalna gmota odtrgala v bližnjem zaselku Podpeč; na vaško parkirišče in vodni zbiralnik so tedaj padli okoli štirje kubični metri kamenja ter pod seboj pokopali štiri osebna vozila in en delovni stroj. Na srečo tedaj ni bil poškodovan nihče, čeprav so lastniki vozil ta zapustili le nekaj minut pred kamnitim plazom. Koprska občina je pripravila sanacijski načrt, kaj namerava glede nevarnosti, ki preti 70 prebivalcem Brezovice, pa nam niso odgovorili.

Komentarjev 6
  • rompi 14:03 08.december 2013.

    res, naj ne zapravlja občina in država za novoletne fešte in brezplačno nažiranje in brezvezna poslovna darila, ki jih za javni denar kupujejo pri "svojih" firmah in naj dajo raje denar za to, kar je nujno potrebno. banda

  • dragec 17:44 07.december 2013.

    neverjetni, na katerih mestih Slovenci gradimo hiše

  • zic 16:51 07.december 2013.

    halo, ni denarja?!?! ga boste pa našli, tko kot ga moramo mi vsak mesec za položnice!!! Banda res, to je najbolj pomembno, da sanirate...boli vas za novoletna darila in druga jajca....tole imate, da zrihtate!!!!!